Preskočite na glavni sadržaj

Viktor Žmegač: 'Portreti gradova: London, Venecija, München, Sankt Peterburg'

Knjigu akademika Viktora Žmegača "Portreti gradova: London, Venecija, München, Sankt Peterburg - Kulturnopovijesni prikazi", a u kojoj donosi četiri povijesno-kulturološke studije o urbanim središtima koja su imala ključnu ulogu u izgradnji europske kulture, objavila je Matica hrvatska.
vrijeme: 28.11.2019.
url: http://www.matica.hr/knjige/portreti-gradova-1282/

Nakladnik ocjenjuje kako akademik Žmegač suvereno pokriva brojna umjetnička područja – književnost, glazbu, povijest i slikarstvo te dodaje kako je on veliki znalac i drugih područja, poput tehnike, arhitekture, popularne kulture.

U knjizi "Portreti gradova", ističe, daje cjelovitu sintezu svih bitnih sastavnica raznolikoga urbanog života u glavnim europskim centrima.

Knjiga je, navodi, svojevrsni nastavak Žmegačeve knjige "Četiri europska grada" koja govori o Parizu, Beču, Berlinu i Pragu pa s njom zajedno čine duologiju koja mapira kulturni zemljopis Europe.

Akademik Žmegač u predgovoru podsjeća da ju je nazvao "Portreti gradova. London, Venecija, München, Sankt Peterburg'' oslanjajući se na to da francuska riječ portrait ne označava samo vrstu likovne umjetnosti nego i krajolik, prilike, društvenu sredinu.

Napominje da se i njegova knjiga o fenomenu bečke moderne u podnaslovu zove Portret jedne kulture. Ovdje se radi o kulturnopovijesnom prikazu engleske metropole; najljepšega grada sjevernog Jadrana; bavarskoga središta, jednom od centara modernoga slikarstva; te naposljetku o glavnom gradu ruske kulture, istaknuo je autor.

Akademik Viktor Žmegač je germanist europskoga glasa, kroatist, muzikolog i književnik. Rođen je 1929. u Slatini. Doktorat znanosti stekao je godine 1959, a od 1971. pa sve do umirovljenja 1999. radio je kao redoviti profesor njemačke književnosti na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Objavio je dvadesetak knjiga u zemlji i inozemstvu. (Hina)