Preskočite na glavni sadržaj

Kongres studenata muzeologije u Zagrebu

'Drugačije o baštini' multidisciplinarni je kongres koji će 28. i 29. studenoga u Zagrebu okupiti studente muzeologije i srodnih disciplina te mlade stručnjake koji profesionalno djeluju na području baštine. 
vrijeme: 28.11.2019.
mjesto: Zagreb, Konferencijska dvorana Filozofskog fakulteta
url: https://www.facebook.com/0.ksmuz/

Tema kongresa je reakcija na brzomijenjajući okoliš i kompleksan karakter baštine koja, u današnjem svijetu, zbog potreba suvremenih korisnika, klimatskih promjena, ubrzane globalizacije i ostalih suvremenih pojava, zahtijeva nova promišljanja i odgovore. Više nego ikada prije, prirodna i kulturna baština suočene su s brojnim izazovima – tehnološki napredak, vremenske nepogode, turizam, komercijalizacija, zaborav, ratna razaranja i migracije, samo su neki od procesa zbog kojih bavljenje baštinom zahtijeva nova rješenja. Sukladno tome, uloga baštine kao čuvara kulturnog identiteta također je podložna redefiniranju te traži nove perspektive utemeljene u suvremenosti. Ovaj kongres korak je prema tome, kao i prema osvještavanju i artikuliranju anticipiranih promjena, ali i potencijala koje sadrži. Multidisciplinaran karakter kongresa naglašava da se baština tiče čitave zajednice i da su načini upravljanja, očuvanja, interpretacije, prezentacije, i komunikacije baštine raznovrsniji nego se to na prvi dojam može učiniti.

Partner projekta je Tehnički muzej Nikola Tesla, a sponzori su Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, Filozofski fakultet, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Muzejski dokumentacijski centar, Centar za ženske studije, Muzej grada Zagreba, Školski muzej, Arheološki muzej, Hrvatski muzej naivne umjetnosti, Muzeji Ivana Meštrovića, Tiflološki muzej, Kraš i Školska knjiga.

Opširnije:
https://www.facebook.com/events/2993447070668744/