Preskočite na glavni sadržaj

HRFF: Popratni programi od tribina do revije književnosti

 Uz glavni filmski program Human Rights Film Festival, čije se sedamnaesto izdanje održava od 1. do 8. prosinca u Zagrebu, te od 6. do 8. prosinca u Rijeci, tradicionalno donosi bogati program, s nizom događanja na aktualne teme posvećene ljudskim pravima.
vrijeme: 01.12.2019.
mjesto: Zagreb / Rijeka
url: https://humanrightsfestival.org/
 

Iz popratnog programa, koji donosi radionice, razgovore, tribine, prateće filmske projekcije, književnu reviju, ističu se masterclass redatelja Ognjena Glavonića, Revija malih književnosti - Egipat i program egipatskog filma, tribina o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima, panel diskusija o nasilju na porodu te tribina o promjenama i izazovima u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama inspirirana akcijom Pravda za djevojčice.

 

Glavni i popratni program održavaju se u kinu Tuškanac i Dokukinu KIC, a ulaz na sve programe, kao i projekcije HRFF-a je slobodan.

 

Od 28. studenog do 5. prosinca u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku trajat će 15. Revija malih književnosti, na koju dolaze cijenjeni egipatski književnici, dok filmski program donosi pet kratkometražnih i tri dugometražna filma po izboru filmskog istraživača i kustosa Ahmeda Refaata iz Kaira.

 

Majstorsko predavanje srpskog redatelja Ognjena Glavonića održava se 2. prosinca pod naslovom "Od igranog ka dokumentarnom ka igranom", nakon čega će se prikazati njegov film "Dubina dva" o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, koji je na ZagrebDoxu 2017. nagrađen Velikim pečatom za najbolji film iz regionalne konkurencije.

 

Redatelj će govoriti i o svom igranom filmu "Teret", nastalom na temelju događaja iz "Dubine dva", koji je prošle godine dobio Zlatna kolica za najbolji film na Zagreb Film Festivalu, otkrivajući kako se istom temom bavio na različite načine.

 

Tribine o politici iz sjene, manipulaciji biračima, nasilju na porodu

 

U srijedu 4. prosinca u Dokukinu KIC održat će se tribina "Politički PR: Ljudi iz sjene ili aktivni sudionici?" te prikazati dokumentarni film "Na rubu" Alison Klayman o Steveu Bannonu, nekadašnjem glavnom strategu Bijele kuće iz Trumpovog najbližeg kruga suradnika koji su uveli krajnje desnu ideologiju u visoku američku politiku.

 

Na panelu će biti riječi o političkoj komunikaciji i manipulaciji biračima u suvremenom političkom kontekstu te trendovima u Hrvatskoj, a sudjeluju komunikacijski stručnjaci Aleksandra Kolarić i Krešimir Macan. Razgovor će moderirati politička novinarka Đurđica Klancir.

U subotu 7. prosinca u Dokukinu KIC prikazat će se dokumentarni film Gordana Bosanca nastao u produkciji Kuće ljudskih prava Zagreb "O lijepa, o draga, o slatka slobodo".

 

Kako se napominje u najavi, film je o tome kako su radikalno desne udruge i političari početkom 2016. pokušali pretvoriti Republiku Hrvatsku u zemlju tzv. iliberalne, oboljele demokracije i o tome kako su građani, civilno društvo, mediji i nezavisne institucije tome uspjeli stati na kraj.

 

Nakon projekcije, održat će se okrugli stol "Mogu li građani srušiti liberalne režime – Iskustva Rumunjske i Hrvatske" uz sudjelovanje aktivista/kinja iz obje zemlje.

 

U suradnji s  udrugom Roda, 5. prosinca u kinu Tuškanac prikazuje se dokumentarni film "U boli ćeš rađati djecu" autorice Ovidie koji donosi razgovore s žrtvama nasilja na porodu, aktivisticama, stručnjakinjama, primaljama, ali i ginekologinjama koji smatraju da je nedostatak sredstava u zdravstvenom sustavu razlog za takve pojave.

 

"Dokumentarna istraga seže daleko u povijest prava žena kako bi se lakše razumjeli začeci ovog sustavnog nasilja nad ženama i sjetili se kako drugačiji modeli, poput poroda izvan rodilišta i primaljska skrb, mogu biti dio rješenja. Nakon filma organizirat će se panel diskusija", najavljeno je.

 

Platforma za reproduktivna prava u suradnji sa Zakladom Solidarna u utorak, 3. prosinca organizira tribinu "Svijet po mjeri djevojčica" inspiriranu kampanjom Pravda za djevojčice, na temu promjena i izazova u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u regionalnom i europskom kontekstu.

 

O pravima migranata u detenciji

 

Još jedna tribina na festivalu na taj dan je "Iza rešetaka: prava migranata u detenciji", koja će propitati trenutne prakse koje se provode u Republici Hrvatskoj, a koje se odnose na primjenu proizvoljne (arbitrarne) detencije od strane sustava.

 

Predstavit će se smjernice za unapređenje sustava zaštite prava žrtava kaznenih djela počinjenih u detenciji. Sudjeluju autorica smjernica Petra Glušćić Puljek i istraživačka novinarka portala H-alter Ivana Perić, a moderirat će je Tea Vidović iz Centra za mirovne studije.

 

Zaklada Solidarna u suradnji s udrugama Ludruga i Životna linija će s građanima održati javnu interaktivnu radionicu "Mapa mentalnog zdravlja Grada Zagreba" (u ponedjeljak, 3. prosinca) na kojoj će mapirati ekonomske, socijalne i političke rizike po mentalno zdravlje; poteškoće i potrebe s kojima se suočavamo kao pojedinci, obitelj, prijatelji, suradnici i susjedi te izvore podrške i stručne pomoći o kojima se malo zna.

 

Festivalski partner CROSOL – Croatian Platform for International Civil Solidarity, koje koordinira aktivnosti civilnog društva Republike Hrvatske vezane uz predsjedanje RH Vijećem EU, je u suradnji s HRFF-om podržao niz filmskih projekcija te će za vrijeme festivala dijeliti promotivne materijale putem kojih će građani moći saznati koje će prioritete civilno društvo zagovarati za vrijeme predsjedanja.

 

CROSOL će u suradnji sa Zakladom Solidarna organizirati tribinu o tome kako je civilno društvo Rumunjske koristilo predsjedanje Rumunjske Vijećem EU kako bi upozoravalo na povrede ljudskih prava i korupciju.

 

Festival se održava u kinu Tuškanac, Dokukinu KIC, Art-kinu Croatia u Rijeci, a u glavnom filmskom programu donosi nove filmove cijenjenih redatelja i redateljica, poput Pedra Coste, Céline Sciamme, Sergeja Loznice, Madsa Bruggera, Patricia Guzmana. Organizatori su Multimedijalni institut, Udruženje za razvoj kulture. (Hina)