Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni simpozij o velikanu hrvatskog kazališta - Georgiju Paru

Međunarodni simpozij o kazališnom redatelju Georgiju Paru pod nazivom 'Theatralia disjecta- kazališni svijet Georgija Para'  održat će se od 22. do 24. studenoga u prostoru Hrvatskog centra ITI, Basaričekova 24 u Zagrebu.
vrijeme: 22.11.2019.
mjesto: Zagreb; Kuća Arko, Basaričekova 24, Gornji grad
url: http://www.hciti.hr/hr/
Georgij Paro preminuo je u svibnju 2018. godine, a Hrvatski centar ITI, u suradnji s voditeljicom skupa dr.sc.Snježanom Banović, odlučio je u čast ovog velikog kazališnog redatelja i intelektualca, koji je svojim višedesetljetnim kazališnim djelovanjem zadužio hrvatsko kazalište, organizirati međunarodni simpozij kojem su se odazvali Parovi suradnici, teatrolozi i povjesničari kazališta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Srbije. Svoju redateljsku karijeru Paro je započeo još ranih pedesetih godina 20. stoljeća u karlovačkom Zorin domu, da bi nakon završenog studija režije na zagrebačkoj Akademiji djelovao u kazalištima širom Hrvatske i cijele regije. Radio je kao redatelj na Radio Zagrebu, dramaturg u Zora filmu i zagrebačkoj Komediji, ravnatelj Drame te u kasnijim godinama i intendant HNK u Zagrebu, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja te redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je više od 200 predstava u Hrvatskoj i inozemstvu.  Posebnu dionicu njegovog bogatog redateljskog i pedagoškog rada čini Amerika gdje je godinama predavao i režirao na kalifornijskim sveučilištima.
 
Popis predavača, njihove teme te program Simpozija možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog centra ITI, a svi zainteresirani građani pozvani su da se slobodno pridruže i sudjeluju.