Preskočite na glavni sadržaj

Otvaranje izložbe 'Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva'

Izložba "Varvaria / Breberium / Bribir: razotkrivanje slojeva" otvara se u četvrtak, 21. studenog 2019., u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, najavila je u utorak na konferenciji za novinare ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar.
vrijeme: 21.11.2019.
mjesto: Zagreb, Hrvatski povijesni muzej
url: http://www.hismus.hr/hr/

Bribirska glavica jedan je od najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj, napomenula je Brstilo Rešetar dodavši kako je zbog povoljnoga prometnog i strateškog položaja Bribirska glavica oduvijek imala funkciju utvrde.

Poznato je, naglasila je ravnateljica da se tu nalazila liburnska i rimska Varvaria pa srednjovjekovni Breberium, sjedište najmoćnijega hrvatskoga srednjovjekovnoga roda Šubića Bribirskih.

Vidljive ruševine na Bribirskoj glavici i bogata prošlost pobudile su zanimanje arheologa koje traje više od 100 godina, dodala je.

Naglasila je da je izložba rezultat suradnje dvaju nacionalnih muzeja – Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu i Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu te dodala kako se u prikazu i prezentaciji teme suradnji dvaju muzeja priključio i Muzej grada Šibenika.

Lokalitet Bribirska glavica sa svojim bogatim arheološkim slojevima – od prapovijesti pa sve do ranog novog vijeka – tema je zajedničke arheološko-povijesne izložbe te spona budućih stalnih postava dvaju muzeja, rekla je Brstilo Rešetar dodavši kako je osnovica izložbe arheološki materijal pronađen stoljetnim naporima naraštaja arheologa.

Viša kustosica Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika Nikolina Uroda naglasila je kako je arheološki materijal bribirskoga srednjovjekovnog sloja predstavljen u širem povijesnom kontekstu, putem prvorazrednih pisanih povijesnih izvora te likovnih i umjetničkih djela.

Jedan dio tih djela, istaknula je, prvi put je izložen na takav način da tvori jedinstvenu kulturno-povijesnu cjelinu.

Izložbom se ukazati na povijesni kontinuitet života na Bribiru i potaknuti mjerodavne institucije na shvaćanje važnosti daljnjeg istraživanja, njegove zaštite i prezentacije, rekla je dodavši kako se također želi upozoriti na stanje i položaj obaju muzeja bez stalnih postava, izborom građe istaknuti njihov nacionalni značaj i međusobno nadopunjavanje muzejskih fundusa.

Također se, istaknula je, želi naglasiti interdisciplinarnost arheologije, historiografije i povijesti umjetnosti koja se ogleda u koncepciji izložbe.

Izložba se sastoji o d šest cjelina - Povijest istraživanja, Bribirska glavica prije dolaska Rimljana, Antička Varvaria, ranosrednjovjekovni Berberium, Rod Šubića bribirskih - župani, kneževi, banovi, Sumrak Bribira.

Autori izložbe su Kristian Gotić, Nikolina Mađar i Nikolina Uroda, a postav i vizualni identitet napravili su Lana Kovačić, Željko Kovačić i Maja Glavinić.

Do otvaranja izložbe iz tiska će izići i katalog izložbe. (Hina)