Preskočite na glavni sadržaj

Franz von Suppè: Missa Dalmatica

U petak, 22. studenog u 20 sati, u katedrali sv. Stošije, izvodi se Suppèova Missa Dalmatica. Na koncertu nastupa muški Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Vetona Marevcija, te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama je mlada Zadranka Tea Kulaš. Ulaz je slobodan.
vrijeme: 22.11.2019.
mjesto: Zadar, Katedrala sv. Stošije
url: http://www.kuzd.hr

Franz von Suppè | Missa Dalmatica
povodom Dana grada Zadra i 200. obljetnice skladateljeva rođenja

Missom Dalmaticom Franz von Suppè je zadužio sakralnu glazbu 19. stoljeća. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad. Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio je dalmatinske glazbene motive u svoja djela. A kad je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi svoje (i naše) more. Umro je u Beču 1895. godine, a danas mu se djela izvode na pozornicama širom svijeta.

Glazba Franza von Suppèa vraća se u Zadar: djela oca bečke operete, koji je djetinjstvo i mladost proveo u ovom gradu, u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije! Iz Zadra se preselio u Beč i ušao u povijest kao otac bečke operete. No upravo je u Zadru Franz von Suppè (1819. – 1895.) skladao jedno od svojih najvažnijih djela – Missu Dalmaticu, prvi put izvedenu 1835. u crkvi sv. Frane.

https://glazba.hrt.hr/