Preskočite na glavni sadržaj

Kino Mediteran po prvi put prešlo 50.000 gledatelja

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji koji se održava se u 30 dalmatinskih gradova na otocima, po obali i zaleđu, prošlog vikenda posjetio je pedeset tisućiti gledatelj! Ovaj veliki rezultat poklapa se i s predstavljanjem projekta u Lisabonu na konferenciji mreže europskih kina Europa Cinemas, gdje će se Kino Mediteran predstaviti kao jedno od dvanaest kina u fokusu članovima ove mreže koja broji 1.100 kinoprikazivača iz 43 zemlje.
vrijeme: 19.11.2019.
url: http://www.kinomediteran.hr/novosti/
Kino Mediteran nastavlja s tradicijom obaranja rekorda. Prošli vikend u Bolu, na otoku Braču, prodana je pedeset tisućita ulaznica u 2019. godini. Prvi put je ovaj projekt revitalizacije kina dosegao ovako veliki broj gledatelja, a rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima projekt djeluje imaju manje od 5.000 stanovnika.

 

Podsjetimo, projekt Kino Mediteran je pokrenut 2012. godine s ciljem održavanja redovnih kino programa u malim mjestima na dalmatinskim otocima, uz obalu i u zaleđu. Nositelj projekta je Festival mediteranskog filma Split, a u programskom fokusu su nezavisni filmovi, stoga posebno veseli što se ova okrugla ulaznica prodala baš na projekciji estonskog filma za djecu “Eia i sove” prikazanog u sklopu gostovanja Zagreb Film Festivala.

 

Iako je Kino Mediteran svoju priču započelo kao putujuće kino od 2015. godine, u suradnji s lokalnim partnerima, kroz investicijske natječaje Ministarstva kulture, opremljeno je čak 13 kino dvorana i ljetnih kina kojima je omogućen redovni cjelogodišnji rad. Kino Mediteran kroz razne modele javno-civilnog partnerstva programski i logistički upravlja ovim prostorima te ostvaruje izvrsne rezultate. Uz to, na 20ak lokacija program se održava kroz model putujućeg kina s jednim kombijem i svom potrebnom kino opremom.

 

U 2018. godini prikazano je 126 filmova u 26 gradova na 702 projekcije. Ukupni broj posjetitelja bio je 48.628, što je brojka koja je ove godine oborena već u listopadu. S prosjekom od 69 gledatelja po projekciji, Kino Mediteran je jedno od najposjećenijih kina u Hrvatskoj, a taj rezultat ima posebnu težinu s obzirom na veličinu gradova u kojima se projekt održava.

 

Od 2016. godine Kino Mediteran je i član europske mreže nezavisnih kina Europa Cinemas čija se bijenalna konferencija održava ovaj tjedan u Lisabonu. Europa Cinemas odabrala je Kino Mediteran kao jedno od 12 kina u fokusu koja će se predstaviti na konferenciji među čak 1.100 kina iz 43 zemlje.

 

Kino Mediteran održava se uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra i svih lokalnih partnera gradova i općina u kojima se projekt održava.