Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tihane Karlović u Galeriji Zilik

U četvrtak, 21. studenoga, u 19 sati, u Galeriji ZILIK otvara se samostalna izložba Tihane Karlović pod nazivom "Oblak". Izložba ostaje otvorena do 5. prosinca.
vrijeme: 21.11.2019.
mjesto: Karlovac, Galerija Zilik, Stjepana Radića 13
url: https://www.facebook.com/pages/Galerija-Zilik/701546143327509

Riječ je o posljednjoj izložbi u ciklusu izložbi akademskih umjetnica koje su održale likovne radionice za djecu u sklopu 46. ZILIK-a.

O izložbi

Na samostalnoj izložbi u Galeriji ZILIK Tihana Karlović predstavit će se izborom crteža, grafika i umjetničkih knjiga objedinjenih pod nazivom "Oblak". Sve ono nematerijalno, duhovno i inspirativno u ljudskom biću Tihana Karlović bilježi kroz transparentno, fluidno, eterično, transformirajuće i kontemplativno u prirodi. Promjenjiva, nejasna i poprilično neodređena priroda oblaka simbol je preobrazbe viđene ne samo u jednom od njegovih izraza, već u samom postojanju. Polazeći od crteža koji se ponekad razvija u mediju grafike ili umjetničke knjige Tihana Karlović svoje istraživanje bazira na odrazu prirode koja izravno korespondira s njezinim osobnim iskustvom. Bilježeći duhovno u likovnome Tihana Karlović oblikuje akromatske crteže tušem i perom.

U mediju grafike umjetnica koristi tehniku japanskog drvoreza koji je poznat po svojoj iznimnoj umjetničkoj izražajnosti, kolorističkim kombinacijama i specifičnom ručnom tiskovnom procesu.  Crteži i grafike objedinjuju se u zajedničkom radu posebne simbolike i značenja. Umjetnička knjiga likovno je djelo koje se za razliku od drugih radova može dotaknuti i prolistati. Osim bliskog kontakta s promatračem, ona omogućuje uvid u najintimniji sadržaj umjetnice – njezine misli, ideje, stavove i osobna razmišljanja o temama koje ju zanimaju, a koje su izražene vizualnim rječnikom. Tako svaka umjetnička knjiga u konačnici postaje, kako sama umjetnica kaže, intimni univerzum zasnovan na dijalogu likovnih elemenata koji, ovisno o percepciji promatrača, mogu biti vidljivi ili skriveni, odnosno u sjeni ili obasjani svjetlošću. - Sonja Švec Španjol