Preskočite na glavni sadržaj

'Plesna haljina žutog maslačka' Sunčane Škrinjarić u ZKL-u

Zagrebačko kazalište lutaka najavljuje premijeru predstave 'Plesna haljina žutog maslačka' koja će se održati u petak, 22. studenog, s početkom u 19 sati.
vrijeme: 22.11.2019. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19
url: http://www.zkl.hr/
ZKL je postavio još jedan naslov rado čitan naslov u vrtićima, školama i obiteljima, a to je 'Plesna haljina žutog maslačka' Sunčane Škrinjarić. Priča je to o neuglednome maslačku koji bi želio sudjelovati na velikom cvjetnom balu, što će i uspjeti zahvaljujući pomoći jednog starog, omraženog pauka. Polazište za ovu suvremenu, lutkarsku verziju bilo je pitanje kakav je to bal u današnjem svijetu na koji se može doći samo u raskošnom ruhu i odgovor smo pronašli u pjevačkim natjecanjima, koja već godinama zauzimaju velik dio medijskog prostora te utječu na način na koji djeca doživljavaju svoj talent i mjere svoj uspjeh. Ako sudjeluješ na takvom natjecanju, manje je važno kako pjevaš, a mnogo je važnije kako izgledaš i nastupaš. I, što je najvažnije i najtoksičnije: na pobjedničkom tronu ima mjesta samo za jednoga. Ovaj lutkarski Maslačak napušta svoje prijatelje s kojima je do tada iz ljubavi svirao na ulici te odlazi u svijet pjevačkog nadmetanja. Od skromnog, mladog i naivnog maslačka, Pauk i Bubamara doista će napraviti zvijezdu, ali hoće li mu to donijeti sreću? I izvorna priča, i ova adaptacija, podsjećaju nas na površnost svjetovnih mjerila ljudske vrijednosti i na vječnu istinu da je najvažnije pronaći vlastiti put, kao i na to da svoju vrijednost i darovitost ne trebamo dokazivati time što ćemo poraziti druge, nego tako što ćemo naučiti s njima zajedno svirati u slozi i prijateljstvu, a ne kompetitivnosti i častohleplju.
 
Predstavu je režirao Leo Katunarić, a dramatizaciju potpisuje Petra Mrduljaš. Autorica lutaka, scenografije i kostima je vrhunska hrvatska autorica Vesna Balabanić. Skladatelj je Mario Mirković, autor animacija David Peroš Bonnot, a koreografkinja Ilona Cvitić Kanceljak dok je svjetlo oblikovao Vilim Sever.
 
U predstavi glume Adam Skendžić kao Maslačak, Katarina Perica Kirin kao Bubamara, Anđelko Petric kao Pauk te Matilda Sorić, Željko Šestić, Ivan Bošnjak, Marina Kostelac, Siniša Miletić i Marta Bolfan Ugljen.
 
Pretpremijera je na rasporedu u četvrtak 21. studenog 2019. u 18 sati.
 
Prve izvedbe u slobodnoj prodaji na rasporedu su u subotu 23.11.2019. u 11 i 18 sati te u nedjelju 24.11.2019. u 11 sati.