Preskočite na glavni sadržaj

Glumačka družina CLOU s predstavom 'Kaučsurfing' u Teatru Exit

Teatar Exit ugostit će u Studiju Exit 20. i 21. studenoga glumačku družinu CLOU s predstavom 'Kaučsurfing', najavljenom kao gorko-slatka refleksija o 'kriškama života', marginalnim zbivanjima pojedinaca unutar četiri zida u kojem se žanrovski isprepliću dokumentarizam, 'sit-com' i nadrealizam.
vrijeme: 20.11.2019.
mjesto: Zagreb; Studio Exit, Gundulićeva 37/1
url: http://www.teatarexit.hr
 

Riječ je o autorskom projektu Kazališne družine Clou u kojem dvije autorice i izvođačice, Nina Sabo i Valentina Lončarić, kolažirajući autobiografske elemente i fragmente vlastite svakodnevice stvaraju sliku prosječne svakodnevice generacije mladih ljudi.

 

Autorice su tijekom par mjeseci dokumentirale audio i video građu iz svoje svakodnevnice, borbe s birokracijom, nazaposlenošću koja je postala osnova za daljnji dramaturški razvoj projekta.

 

"Kauč simbolizira mjesto ugode, ali i mjesto nemogućnosti pomicanja u realnost, nemogućnosti akcije i izlaska u vanjski svijet. Jedina akcija, tj. 'surfanje' moguće je samo na dva metra kauča, te na taj način kauč postaje mjerilo i granica svijeta", stoji u najavi. Svi predmeti iz svakodnevice na čudesan način nalaze se u kauču, na kauču, ispod ili iza kauča.  Fiktivno i imaginarno istodobno je jedini mogući izlaz iz realnosti, koja je za autorice i protagonistice neizvjesna.

 

"Iako se čini da se je spona s realnošću prekinuta, realnost, tj. vanjski svijet je u predstavi prisutan kroz gošću koji dolaze izvana, no ona je samo usputna prolaznica koja nema pravo participiranja u 'kaučsurfingu'. S kauča se život imaginarno promatra, ne dopušta izravno participiranje u životu", dodaje se.

 

Ideja projekta nastala je kao reakcija na nezaposlenost, nestabilna primanja, nedovoljnu mogućnost participiranja u odlukama i životu zajednice, koja dovodi do krajnje pasivnosti djelovanja.

 

Međutim, djelovanje i nada se ne dokidaju, već se prenose u imaginarnu sferu djelovanja, gdje kauč postaje mjesto gdje je i nemoguće moguće.

 

Tekst i režiju potpisuju Nina Sabo i Valentina Lončarić, dramaturginja je Nikolina Bogdanović. Glume Nina Sabo, Valentina Lončarić i Ella Bogadi. (Hina)