Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Igora Grubića 'Tragovi nestajanja (u tri čina)' predstavlja se u Sydneyu

Izložba Igora Grubića 'Tragovi nestajanja (u tri čina)', od 1. studenog do 7. prosinca 2019., održava u Australskom centru za fotografiju, Sydney. Riječ je o projektu koji Republiku Hrvatsku ove godine predstavlja na 58. Venecijanskom bijenalu.
vrijeme: 01.11.2019.
mjesto: Australian Centre for Photography (ACP), Darlinghurst, Sydney
url: https://acp.org.au/collections/current-and-future-exhibitions
 
Projekt Igora Grubića „Tragovi nestajanja (u tri čina)“ nastajao je tijekom trinaest godina, od 2006. do 2019. godine. Sačinjavaju ga tri povezana fotografska eseja i animirani film, postavljeni u posebno osmišljenoj mizansceni. Projektom se istražuje njegov utjecaj na promjene u stanovanju, urbanom tkivu, javnom prostoru i društvenim odnosima.

Prvo poglavlje, odnosno „čin“, Divlja kuća, propituje promjene u domovima, stanovanju i javnom prostoru nakon privatizacije vlasništva i konsolidacije neoliberalizma u zemlji; Filigranski pločnik (2. čin) bavi se tradicionalnim zanatima poput lokalnih manufaktura i specijaliziranih radionica, naglašavajući koja su zanimanja preživjela, a koja su iščezla u novim ekonomskim okolnostima. Dekonstrukcija tvornice (3. čin) predstavlja niz ugaslih tvornica, monumentalnih podsjetnika na prelazak iz industrijskog u postindustrijsko doba i promijenjene uvjete rada. Istodobno je to i ambijent Grubićevog kratkometražnog filma Kako se kalio čelik u kojem se prepliću pitanja radničke povijesti, obiteljskih veza i generacijskih promjena, sugerirajući plodonosni potencijal budućih odnosa temeljenih na solidarnosti, zajedničkom društvenom prostoru i kreativnoj suradnji.

Opširnije:
https://acp.org.au/
http://www.croatianpavilion-venicebiennale.hr/2019/


Igor Grubić, “Traces of Disappearing (in three acts)”, 2019, photo-essay_Part III