Preskočite na glavni sadržaj

Petnaest nominiranih naslova natječe se za nagradu pulskog Sajma knjige u Istri 'Libar za vajk'

Petnaest naslova nominirano je za nagradu 'Libar za vajk' koja će se i ove godine dodijeliti na Sajmu knjige u Istri, koji se od 5. do 15. prosinca održava u Puli, najavljeno je na konferenciji za novinare u novoj knjižnici Osnovne škole 'Dr. Mate Demarina' u Medulinu.
vrijeme: 14.11.2019.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2019/naslovnica/
Kako je rekla direktorica sajma Magdalena Vodopija, nagradu Libar za vajk pulski Sajam utemeljio je prije pet godina i danas je prepoznata kao važna nagrada koja ukazuje na iznimna dostignuća hrvatskih nakladnika.

 

"Ponajbolji hrvatski knjižari svake godine nominiraju naslove, dok čitalačka publika Sajma odlučuje, glasuje za knjigu godine, onu koja će se zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek", kazala je Vodopija podsjetivši kako su dosadašnji dobitnici nagrade Miljenko Jergović i Fraktura za knjigu "Sarajevo, plan grada", Olja Savičević Ivančević i Sandorf za knjigu "Pjevač u noći", Orhan Pamuk i Vuković & Runjić za knjigu "Čudno je u mojoj glavi" i Ješa Denegri i Agroinova za knjigu "Gorgona".

 

"Knjige za vajk, one koje ovom nagradom ostaju zauvijek upamćene, odsad će zauvijek biti i čuvane na jedinstvenom mjestu u Trezoru nagrade Libar za vajk", najavila je Magdalena Vodopija dodavši kako se ideja razvila iz težnje da se knjigama, nositeljicama titule Libar za vajk dužna pažnja posveti i stvaranjem mjesta gdje će vrijedni naslovi biti dostojno izloženi i posebno čuvani. Zaštitnici Trezora postali su Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin, koji su od prošle godine pokrovitelji nagrade.

 

U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su naslovi nakladnika koji sudjeluju na 25. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2018. do 1. listopada ove godine. Izbor petnaest nominiranih naslova i ove je godine sastavio stručni žiri u kojem su renomirani knjižari Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović, kojima se pridružila i knjižarka Marina Habuzin.

 

Vlatka Balinčić je tom prigodom predstavila nominirane naslove, po odabiru članova stručnog žirija, a to su Didier Eribon "Povratak u Reims" (Multimedijalni institut i Sandorf), Maja Haderlap "Anđeo zaborava" (Disput i Hrvatsko filološko društvo), Ted Hughes "Rođendanska pisma" (Fraktura), Zlatko Karač "Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmanska i suvremena baština" (Arhitektonski fakultet, UPI-2M plus), Damir Karakaš "Proslava" (Naklada OceanMore), Reinhard Kleist "Nick Cave mercy on me" (Strip centar Tino), Maša Kolanović "Poštovani kukci i druge jezive priče" (Profil knjiga), Srečko Kosovel "Integrali" (MeandarMedia), Predrag Lucić "Cervantesov trg: sabrane drame i songovi" (Jesenski i Turk), Josip Mlakić "Skica u ledu" (Fraktura), Chigozie Obioma "Orkestar manjina" (Hena com), Gregor von Rezzori "Memoari jednog antisemita" (Gymnasium), Paco Roca "Kuća" (Naklada Fibra), Viktor Šklovskij "Sentimentalno putovanje: uspomene, 1917.- 1922." (Fraktura), Evelina Turković "Slika od zvuka; zvuk u vizualnoj umjetnosti" (Durieux i Hrvatska selekcija AICA).


O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu "Libra za vajk" 2019. odlučit će glasovi kupaca pulskog sajma u razdoblju od 5. do 14. prosinca ove godine. 


Inače, 25. Sa(n)jam knjige u Istri ove godine ponovno okuplja više od 250 nakladnika iz cijele Hrvatske i regije. Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitku Sajmu na 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije "25 naslova za 25 godina Sajma". (Hina)