Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Od rokokoa do secesije' gostuje u Osijeku

U petak, 15. studenog 2019., s početkom u 19:00 sati, u Muzeju Slavonije održat će se svečano otvorenje gostujuće izložbe “Od rokokoa do secesije – odijevanje i pribor – izbor iz fundusa Muzeja grada Splita”, koja će se moći pogledati do ožujka sljedeće godine. 
vrijeme: 15.11.2019.
mjesto: Osijek, Muzej Slavonije, Trg Sv. Trojstva 6
url: https://mso.hr/

Autorica izložbe, kustosica Darka Perun Kerum, navodi kako se nakon više od dva desetljeća od zadnje izložbe na kojoj su izlagani predmeti iz Zbirke te nakon minucioznog i zahtjevnog restauratorskog rada na predmetima, ukazala potreba opsežnije obrade građe i njezinog izlaganja, odnosno prezentiranja javnosti kroz izložbu naziva “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Zbirke tekstila i modnog pribora” na kojoj se prvi put izlažu predmeti, a i oni koji su već bili izlagani cjelovito su obrađeni. Osim načina nošenja, kustosici je bilo važno uspostaviti intimnu vezu između pojedinih odjevnih predmeta i modnog pribora te njihovih vlasnika, ispisujući na taj način dio osobne biografije svakog predmeta u određenom povijesnom i kulturnom okviru svrstavajući Split na europsku modnu kartu kamo je i oduvijek pripadao.

Kustosica Muzeja Slavonije, Andreja Šimićić napominje da Muzej grada Splita i Muzej Slavonije godinama surađuju razmjenjujući iskustvo stručnoga rada, no izložbom “Od rokokoa do secesije – odijevanje i modni pribor – izbor iz fundusa Grada Splita” prvi je puta osječka javnost dobila prigodu u svome gradu vidjeti dio fundusa Zbirke odjeće i modnoga pribora Muzeja grada Splita.

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti od 15. studenog 2019. do ožujka 2020.

Ulaz na događaj je besplatan.