Preskočite na glavni sadržaj

Besplatne projekcije europskih filmova u kinu 'Tuškanac'

Besplatnim projekcijama filmova 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija' i 'Vlast' obilježava se Dan LUX filma u kinu Tuškanac u nedjelju, 17. studenog, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Zagreb Film Festivala.
vrijeme: 17.11.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://www.luxprize.eu/
Na projekcije ovogodišnjih finalista filmske nagrade LUX Europskog parlamenta pozvani su svi zainteresirani posjetitelji, a karte se mogu podići na blagajni kina Tuškanac na dan projekcija. Gledatelji će imati priliku pogledati dva filma finalista: Bog postoji, njeno ime je Petrunija sjeverno-makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske, te film Vlast španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena.

 

Dan LUX filma i ove se godine održava u okviru Zagreb Film Festivala.

 

Raspored projekcija 17.11. u Kinu Tuškanac:

 

• 19.30 Bog postoji, njeno ime je Petrunija

Nakon filma predviđen je razgovor s producenticom filma Elmom Tataragić, gošćom Ureda Europskog parlamenta na ZFF-u

• 21.30 Vlast

 

O Danima LUX filma i nagradi LUX:

 

Dani LUX filma organiziraju se u svim državama članicama Europske unije, a u Hrvatskoj od 2013. godine, kao opipljiv izraz angažmana Europskog parlamenta u području filma i kulture. S titlovima na svim službenim jezicima EU-a, filmovi koji se natječu postaju dostupni širokoj publici te potiču rasprave o političkim i društvenim temama. Tijekom jeseni tri filma finalista prikazat će se u više od 50 gradova u Europskoj uniji.

 

Od 2007. godine nagradu dodjeljuje Europski parlament za postignuća u kinematografiji. Nagrada usmjerava pažnju na javnu raspravu o Europskoj uniji i njezinim politikama te daje potporu širenju europskih (ko)produkcija, podržavajući kulturnu raznolikost i europski identitet te pomaže europskim filmovima da pronađu svoje mjesto na tržištu. Ovogodišnjeg dobitnika nagrade LUX proglasit će predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli na svečanoj dodjeli tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu, 27. studenog 2019.

 

O filmovima:

 

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske je feministička balkanska satira koja prati mladu ženu koja se odluči usprotiviti vjerskim i društvenim tradicijama grada Štipa. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Nagradu ekumenskog žirija te Nagradu Guild Film, dok je na Pulskom filmskom festivalu ovjenčan Zlatnom arenom za najbolju režiju u programu Manjinske koprodukcije.

 

Film Vlast dinamična je i napeta drama španjolskog redatelja Rodriga Sorogoyena koja obrađuje tematiku političkog skandala kroz pad korumpiranog političara. Film je, među ostalim, prikazan na festivalima u Torontu i San Sebastiánu.

 

Ove godine trećeg finalista „Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld“ Ured Europskog parlamenta prikazuje u okviru Human Rights Film Festivala u Zagrebu, 5. prosinca 2019.

 

Više informacija

http://zff.hr/dan-lux-filma/

Podizanje ulaznica

http://zff.hr/ulaznice/