Preskočite na glavni sadržaj

Svjetski festival hrvatske književnosti od 15. do 17. studenoga

Svjetski festival hrvatske književnosti pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović održava se od 15. do 17. studenoga u Društvu hrvatskih književnika (DHK) i u Hrvatskoj kulturnoj zakladi (HKZ) u Zagrebu, najavili su u utorak organizatori iz DHK i HKZ.
vrijeme: 15.11.2019.
mjesto: Zagreb, DHK, HKZ
url: http://www.dhk.hr
Na trodnevnom festivalu od petka do nedjelje nastupaju hrvatski književnici iz Mađarske, Austrije, BiH, Crne Gore itd.

U sklopu tog festivala bit će predstavljena i knjiga književnika iz Boke kotorske Adrijana Vuksanovića „Dvije trećine“, a u predstavljanju sudjeluju predsjednik DHK Đuro Vidmarović, hispanistica Željka Lovrenčić te književnik Stjepan Šešelj.

Sudionici će prvog dana festivala, u petak u DHK, izlagati o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezama s matičnom hrvatskom kulturom i književnišću. Voditelji su  akademik Luko Paljetak i dr. Željka Lovrenčić.

U subotu će biti nastavljeno izlaganje o istoj temu, ali u prostoru Hrvatske kulturne zaklade, a voditelji su Đuro Vidmarović i Stjepan Šešelj. 

Božidar Petrač i mons. Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa koncila, predstavit će knjigu Pavla Tijana "Domovinske i emigrantske teme", iz biblioteke Hrvatska katolička baština nakladnika Glasa koncila.

Održat će se i recital hrvatske književnosti, poezije i proze posvećene žrtvama - grada mučeniku Vukovaru i Škabrnji, a tekstove će interpretirati dramski umjetnici Vinko Kraljević, Ana Magud i Zlatko Ožbolt.

U nedjelju, 17. studenoga, zadnjeg dana Svjetskog festivala hrvatske književnosti, u Hrvatskoj kulturnoj zakladi bit će održano završno izlaganje o položaju hrvatskih književnika u državama u kojima žive, te otvorena izložba pjesničko-grafička mapa iz Zbirke Biškupić. Izložbu otvara profesor Akademije likovnih umjetnosti Frane Paro.

Sudionici festivala su, uz ostale, akademici Ivan Aralica, Luko Paljetak, Dubravka Oraić Tolić i Nikola Benčić, Petar Tyran, Stjepan Blažetin, Mijo Karagić, Antonio Sammartino, Petar Hategan, Tomislav Žigmanov, Lajčo Perušić, Adrijan Vuksanović, Zvonimir Deković, Vanda Babić, Šimun Šito Ćorić, Adolf Polegubić, Antun Lučić, Anita Martinac, Miljenko Stojić, Mate Ganza, Boris Njavro, Hrvoje Hitrec, Ernest Fišer, Boris Domagoj Biletić, Tomislav Marjan Bilosnić, Nikola Đuretić, Ivan Rogić Nehajev i Stanko Baković. (Hina)