Preskočite na glavni sadržaj

'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti'

Soundpainting platforma Pula predstavlja izvedbu multidisciplinarnog performansa 'Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti', koja će se održati u petak, 15. studenog, s početkom u 21 sat, u koncertnoj dvorani 'Rondo' u DC Rojc u Puli.
vrijeme: 15.11.2019. 21 h
mjesto: Pula; DC Rojc
url: https://www.facebook.com/Rojcnet
 

Multidisciplinarni performans “Treniranje prisutnosti/Vježbanje spontanosti” zamišljen je kao konceptualna društvena igra prenesena u performativno-izvedbeni kontekst - Igra komunikacije, interakcije i detekcije.


Ivana Vojnić Vratarić, Korana Daić Hrvoje Nikšić, Nenad Sinkauz, Igor Pavlica, Tena Novak, Milena Đukanović, Luka Žužić, Marko Grbac Knapić, Branko Nikolić, Alen Sinkauz, Neven Radaković - 12 izvedbenih umjetnika (2 plesačice i 10 glazbenica/ika) igru će ispuniti vlastitim autorskim sadržajem.


To je Igra koja ne traži pobjednika. Svoju  svrhu pronalazi  i iscrpljuje u suigri, a principi po kojima  se ona ostvaruje - autorski su odabiri  svakog izvođača u trenutku  izvedbe.


Konceptualna društvena Igra poznaje samo “sadašnjost”, a hoće li “dočekati budućnost”, i "kakva će ta budućnost biti" - odgovornost je svakog pojedinog igrača, te u prvom redu, ovisi o njihovoj sposobnosti da budu i ostanu - prisutni.


Prisutnost i spontanost dva su aspekta koja igru čine mogućom, posredstvom kojih se igra kanalizirati, te materijalizira pred publikom, a sam performans, pokušaj je -  “treniranja” te “prisutnosti”, odnosno, “vježbanja” te “spontanosti”.


Komunikacija i interakcija unutar  izvedbe ostvaruju se posredstvom autorskog znakovnog jezika za skladanje u realnom vremenu (Neven Radaković), koji svoje ishodište pronalazi u “Soundpainting”-u (Walter Thomson), Conductionu (Lewerence “Butch” Morris) i game-play komopziciji (John Zorn).


Multidisciplinarni performans  "Treniranje prisutnosti /Vježbanje spontanosti" istražuje mogućnosti decentralizacije odnosa skladatelj-izvođač/dirigent-ansambl, mogućnost prožimanja i superponiranja različitih suvremenih autorskih estetika, odnos pokreta, prostora i zvuka, realnog i fiktivnog vremena, prošlog i sadašnjeg,  te  granicu između kompozicije i improvizacije.


Autor konceptualne performativne partiture  je Neven Radaković. Autor plakata – Elvis Šuke.


Organizator je Neven Radaković u suradnji sa Soundpainting platformom Pula,a uz financijsku podršku  Ministarstva kulture RH-a, Istarske županije i grada Pule.