Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo redatelj Matija Vukšić

Nakon teške bolesti, u 38. godini u Zagrebu je umro novinar, scenarist i nagrađivani hrvatski redatelj Matija Vukšić.
vrijeme: 09.11.2019.
mjesto: Zagreb
Matija Vukšić rodio se 1982. u Čakovcu. Novinarstvo je diplomirao 2005. godine na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a 2011. godine diplomirao je dokumentarnu filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti.

 

Kao novinar Hrvatske televizije, Vukšić je odmah zapažen po specifičnom pristupu 'običnim životnim temama' te po neobičnim reportažama iz inozemstva. Režira serijal Vjetar u kosi, a radio je i reportaže za emisiju Hrvatska uživo. U emisiji Paravan, autor je kratkih dokumentarnim filmovima, a jedan od njih, naslova Život privlači posebnu pažnju na regionalnim festivalima dokumentarnih filmova. U dva je nastavka za HRT snimio svakodnevni život, probleme i predrasude s kojima se susreću  osobe s invaliditetom kroz svjedočenje novinara Hrvoja Belamarića.

 

Tijekom studija režira pseudo-dokumentarni film Sretni Hrvat u Bukureštu, a posebnu pozornost privlači nagrađivanim debitantskim studentskim dokumentarcem Benjamin, zatim i diplomskim filmom Irokez, biografskom dramom o proslavljenom boksaču Željku Mavroviću.

 

U svom prvom dugometražnom dokumentarnom filmu Djeca tranzicije, zadire u temu našeg odnosa prema vlastitoj djeci i utjecaju kapitalizma na njih. Svoj prvi kratkometražni igrani film Goranova ulica, snima kao dio omnibusa Zagrebačke priče Vol.3. Njegov drugi kratkometražni uradak, Čistačica s Marijom Škaričić u glavnoj ulozi, premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2017., a na Zagreb Film Festivalu je osvojio Zlatna kolica u programu Kockice.

 

Ispraćaj Matije Vukšića bit će u utorak, 12. studenog, na zagrebačkom Krematoriju.

(*Tekst je u cijelosti preuzet s internetske stranice HRT-a)

 

Izvor: HAVC