Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jelene Bračun - 'Entropija'

U ponedjeljak, 11. studenog 2019., u 19 sati, u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi otvara se izložba 'Entropija', umjetnice Jelene Bračun, koja će se moći razgledati do 21. studenog.
vrijeme: 11.11.2019.
mjesto: Zagreb, ISO - Izložbeni salon Izidor Kršnjavi

Bračun je bivša učenica ŠPUD-a, jedna od suosnivačica Udruge za promicanje vizualne kulture OPA. Izložba Entropija njezin je povratak na umjetničku scenu nakon kraćeg izbivanja. Unutar programa izložbe Bračun će izvesti radionicu za učenike ŠPUD-a i vodstva kroz izložbu.

Riječ autorice:

''Za mene je bavljenje mrtvim prirodama poteklo od dva različita interesa: interes za prikazivanje protoka vremena na plohi i interes za prikazivanje scena i predmeta nevažnih za povijesna zbivanja tzv. ropografiju (od rhopos - trivijalni objekt, sitnice). Dok megalografija prikazuje velika povijesna zbivanja, legende i bitke, koje nadilaze individualnu povijest, ropografija, uključujući i mrtve prirode, svjedoči o ljudskim životima kroz predmete koji se previđaju, kroz dnevnu rutinu prikazanu na stolu. 
Hrana, kućanski objekti i cvijeće "nevidljive" stvari su koje čine našu svakodnevicu, tradicionalno spadaju u žensku sferu doma, a slikanje mrtvih priroda smatrano je "ženskom umjetnošću". Kao što je slikanje mrtvih priroda smatrano inferiornim akademskom grandemaniere slikarstvu, tako je i briga za dom i obitelj patrijarhalno smatrana ženskom sferom života.
Autorica je temu mrtve prirode u ovoj izložbi obradila na tri načina: kompozitnim fotografijama na metalnom fotopapiru koje sažimaju protok vremena, fotogramima koji apstrahiraju svakodnevne predmete i stop-motion videom koji prikazuje prolazni trenutak koji se više nikada neće ponoviti. 
U fotomontažama se praćenjem protoka vremena, propadanjem ljepote mrtve prirode i spajanjem vremenskih odsječaka u jednu jedinstvenu sliku, stvorila povijesna vrijednost prolaznih objekata te time dala na važnosti i slojevitosti zanemarenom umjetničkom žanru.
Fotogrami su svojevrsni apstraktni dnevnik autoričine svakodnevnosti. Skupljajući bilje i predmete koji je okružuju te slažući ih u kompoziciju na fotopapir gubi se njihova ljepota i rustičnost te ostaju samo apstrahirane sjene.
Treći dio izložbe jest video instalacija koja je nastala tijekom godinu dana u autoričinoj spavaćoj sobi. Tijekom noći su se na zidu sobe pojavljivale igre sjena drveća koje je kroz nekoliko mjeseci zauvijek nestalo, bilo je posjećeno. Ambijent će tako replicirati naizgled nebitne trenutke koji se više nikada neće ponoviti u stvarnosti.'' (Jelena Bračun)

https://www.facebook.com/events/425895724992889/