Preskočite na glavni sadržaj

'Glembajevi, još jedna legenda' u izvedbi Eurokaza i makedonskog Teatra Vojdan Černodrinski

Predstava 'Glembajevi, još jedna legenda' spaja zagrebački i prilepski ansambl koji će zajedno ostvariti fantazmagoričnu verziju Krležine drame, a koja će biti izvedena 19., 20. i 21. studenog, s početkom u 20 sati, u Pogonu Jedinstvo. 
vrijeme: 19.11.2019.
mjesto: Zagreb; Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb
url: http://www.eurokaz.hr/
Nakon pet uzastopnih rasprodanih izvedbi Glembajevih u KIC-u, zagrebački Eurokaz pod redateljskom palicom Branka Brezovca, ponovno je, nakon Rijeke, Zagreba i Makedonije, na svjetlo kazališnih dasaka postavio još jedan u nizu jedinstvenih projekata sa zajedničkim nazivnikom - Glembajevi, kao dozreo plod redateljeve dugogodišnje, gotovo opsesivne, zanimacije za tu slavnu Krležinu dramu, za koju opetovano nudi nova i drukčija čitanja.

 

Ovaj je put, nakon što je na dalekom sjeveru Makedonije u Prilepu uprizorio Glembajeve s jednim od vodećih profesionalnih makedonskih ansambala, Teatrom Vojdan Černodrinski,  koji su stekli međunarodni ugled i požnjali pregršt festivalskih nagrada, njihov ansambl pozvao u Zagreb i udružio s Eurokazovim, te iznjedrio novu, jedinstvenu kazališnu inačicu nazvanu 'Glembajevi, još jedna legenda', tzv. Glembajeve na kvadrat, u kojem ravnopravno sudjeluju glumačke ekipe oba ansambla. 

 

Ispreplitanje živih likova i njihovih aveti Krležine drame, u radikalno paralelnom mizanscenu i paralelnom dekoru, krenut će prema osvještavanju onih ingenioznih pukotina, koje, po Ubersfeldovoj, odlikuju svaku veliku dramu, a čiju nelogičnost pisac suvereno prikriva abdukcijom ritma i očišta. Tim ispreplitanjem trebala bi zabljesnuti mogućnost mutnih odnosa likova koje Krležina drama ne dohvaća, ali ih milostivo nudi na uviđaj.