Preskočite na glavni sadržaj

Interliber: Što spremaju Fraktura, Školska knjiga, Lumen, Stilus, VBZ i OceanMore

Najbolje od domaće i strane beletristike i publicistike, kvalitetna književnost za svačiji džep i ukus, uz druženja s piscima u okruženju posvećenom knjizi i pisanoj riječi, ključan su aspekt programa ovogodišnjeg sajma Interliber, na kojemu kao i svake godine sudjeluju brojni hrvatski nakladnici.
vrijeme: 12.11.2019.
mjesto: Zagreb; Zagrebački velesajam
url: https://www.zv.hr/interliber

"Najveći domaći sajam knjiga prilika nam je da predstavimo ono što smo radili cijelu godinu. Volimo se družiti s našim čitateljima, volimo ih upoznavati i veseli nas povratna informacija o onome što im se sviđa u našim izdanjima i što od nas očekuju", kazao je Hini glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Na štandu 6C u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma Fraktura će i ove godine predstaviti izbor najbolje beletristike i publicistike, dodao je, a niz naslova koji zaslužuju središnje mjesto svake police s knjigama upotpunit će i neka "interliberska iznenađenja".
 
Fraktura: Paleta Nobelovaca i novi romani Miljenka Jergovića i Amosa Oza

 
U bogatoj produkciji koju će Fraktura predstaviti na Interliberu svakako se izdvaja novi roman Miljenka Jergovića "Herkul", najavljen kao "ubojita, opominjuća satira kontra svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma". Nakladnik je posebno ponosan što u svojem programu ima niz dobitnika Nobelove nagrade za književnost, pa će se tako u njegovoj interliberskoj ponudi naći i knjige Patricka Modiana, Thomasa Manna, Tomasa Tranströmera, Moa Yana, kao i one dvoje posljednjih Nobelovaca, Olge Tokarczuk i Petera Handkea. Knjiga Poljakinje Tokarczuk "Knjige Jakubove" uzbudljivi je povijesni roman, intrigantna obiteljska saga i relevantna društvena kronika. Novo izdanje kultnog romana austrijskog književnika Petera Handkea "Strah golmana pred jedanaestercem", po mnogima je najvažnije djelo toga pisca.
 
Od inozemne fikcije ističe se i roman Španjolca Fernanda Aramburua "Patria", a kao posebnu poslasticu iz Frakture najavljuju knjigu "Fima" Amosa Oza, "portret jednog čovjeka – i jedne generacije – onih koji sanjaju plemenite snove, ali prečesto ne čine ništa da ih pretvore u stvarnost". "Krvnikov prijelaz" treći je roman Johna Williamsa, autora kultnih "Stonera" i "Augusta", u kojemu "rastavlja mit o Zapadu". "Žene koje kupuju cvijeće" Vanesse Montfort roman je najavljen kao "zabavna, romantična i uzbudljiva priča o ženskom prijateljstvu", dok je "Divlji dječak" Paola Cognettija "posveta čovjeku i divljini, planini i čovjeku u njoj".
 
Kada je riječ o domaćim autorima, iz Frakture izdvajaju novi roman Kristijana Vujičića "Kad su padali zidovi", "kroniku odrastanja na gradskim ulicama u turbulentnim vremenima koja ne štedi nikoga", te novu knjigu nagrađivanog autora Igora Štiksa "W", vratolomni politički triler pisan u maniri skandinavskih krimića.
 
Ljubitelji publicistike na Frakturinu će interliberskom štandu, među ostalim, pronaći "Doba čarobnjaka" Wolframa Eilenbergera, "izvanredni prikaz velikog desetljeća filozofije (1919.–1929.) ", "Povijest Golog otoka" Martina Previšića, sveobuhvatnu i nepristranu interpretaciju tog traumatičnog mjesta hrvatske prošlosti, te "Do nade i natrag" Iana Kershawa, "stručan i detaljan pogled na događaje koji su oblikovali europski kontinent".
 
Školska knjiga: Prva znanstvena monografija o glazbenim autorskim pravima iz pera Miroslava Škore
 
Školska knjiga predstavlja se novim izdanjima koja, po riječima urednice Miroslave Vučić, hrvatsko nakladništvo smještaju u sam vrh europskoga. "Ne mislim pritom samo na izbor djela i autora već i na uredničke i tiskarske standarde kojima Školska knjiga i Grafički zavod Hrvatske već više od pola stoljeća pristupaju fenomenu − knjiga", istaknula je Vučić.
 
Interliberske aktivnosti Školske knjige ponovo će uključivati "kućne autore" toga nakladnika, poput akademika Ivana Aralice, koji se ove godine, među ostalim, predstavlja sa svojom novom zbirkom pripovijesti "Grmovi divljih ruža", knjigom priča o dogodovštinama iz djetinjstva pisanom prepoznatljivim autorskim glasom, "istodobno uronjenim u tradiciju i svježim". Hrvoje Hitrec predstavit će se s "Lukom od Sigeta", novim romanom za mlade u kojemu na neobičan način pripovijeda o opsadi Sigeta.
 
U izdanju Školske knjige izlazi i "Domovina", knjiga sjećanja Mirjana Damaške, hrvatskog odvjetnika i sveučilišnog profesora na Pravnome fakultetu Sveučilišta Yale, "najutjecajnijeg advokata i pravnika koji je obilježio pravne znanosti druge polovice 20. stoljeća". Knjiga Miroslava Škore "Glazba i autorsko pravo" prva je hrvatska znanstvena monografija o glazbi i autorskom pravu. Mirela Holy napisala je knjigu "Agencije za odnose s javnošću" u kojoj se bavi aspektima teorije i prakse agencija za odnose s javnošću. "Televizijski program" Damira Matkovića prva je knjiga koja opisuje proces proizvodnje i dobavljanja televizijskog programa – od ideje do gotovog proizvoda, a Vučić izdvaja i "Arhitektonski stup" Zvonka Pađana te "Gramatiku sanskrta" Ivana Andrijanića, znanstvenika koje uvrštava u sam vrh europske znanosti.
 
Lumen: Najbolja svjetska fantastika i književnost za mlade
 
Od naslova nakladničke kuće Lumen, izdvaja se novi prijevod "Gospodara prstenova" J. R. R. Tolkiena, koji potpisuje Marko Maras. U povodu 40. obljetnice prvog izdanja "Vodiča kroz Galaksiju za autostopere" Douglasa Adamsa, Lumen objavljuje prve tri knjige petodijelnog serijala te epske parodije modernoga društva, "Vodič kroz Galaksiju za autostopere" (1979.), "Restoran na kraju svemira" (1980.) i "Život, univerzum i sve ostalo" (1982.), u prijevodu Milene Benini.
 
Tu je i horor roman "Isijavanje" Stephena Kinga iz 1977., u novom hrvatskom prijevodu Ivana Otta, te prvi hrvatski prijevod Kingova legendarnog romana "Carrie", koji potpisuje Marija Ott Franolić. Za ljubitelje serijala o gospođici Peregrine i njezinu domu za čudnovatu djecu, na Lumenovu će se štandu naći i "Zemljovid za čudnovate" Ransoma Riggsa, četvrti roman tog bestseller serijala.
 
Stilus: Popularni romani s popisa svjetskih bestselera
 

Nakladnik Stilus ponosi se paletom romana s popisa najprodavanijih bestselera, a iz ponude izdvaja šest atraktivnih naslova. Roman "Prešućena žrtva" Caroline Mitchell, pun uvjerljivih likova, prevrata i šokantnih otkrića, proglašen je jednim od najboljih trilera godine. Za ljubitelje povijesnih, čarobnih i emotivnih priča tu je djelo britanske autorice Bridget Collins "Uvez", dok je povijesni roman "Za tvoje dobro" Ellen Marie Wiseman dirljiva i dramatična priča o razarajućoj sili obiteljskih tajni koja se odvija u tridesetim i pedesetim godinama dvadesetog stoljeća.
 
Prvijenac Glendy Vanderah "Gdje šuma susreće zvijezde" najavljen je kao prekrasan i zapanjujuć roman, a "Posrnuli princ" Erin Watt, četvrti nastavak serijala o imućoj obitelji Royal, intrigantna je priča izuzetno stvarnih likova i napete radnje. Kao pravo književno osvježenje iz Stilusa najavljuju "Čovječe ne ljuti se" finske autorice Lotte  Sonninen "šašavu i otkvačenu knjigu koja donosi niz aktivnosti koje dopuštaju ljutnju, čangrizavost i loš dan bez predrasuda". Prepuna crnog humora, knjiga je najavljena kao "izravan šamar trendovima koji rade na promociji samopozitive i to u doba kada je ljudima više potreban 'ispušni ventil', nego think pink stav".
 
OceanMore: Knjiga zapisa Ede Popovića i vrhunska svjetska beletristika

 
Među novitete koje će  predstaviti na svojem štandu 12C u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, naklada OceanMore izdvaja knjigu Ljiljane Đorđević i Ede Popovića "Zapisi iz Stranice Gornje", knjigu zapisa o odluci tog književnika da život u Zagrebu zamijeni životom na starom seoskom imanju u Stranici Gornjoj, gotovo napuštenom selu na brežuljcima Ribničke doline, između Kupe i Dobre. Tu je i druga zbirka priča legendarne Lucije Berlin "Večer u raju" (prijevod Vjera Balen-Heidl), u kojoj ta majstorica zapažanja sitnih životnih ironija i paradoksa, i najmračnijim iskustvima prilazi s dozom pomalo subverzivnoga humora, ne skrivajući pritom empatiju prema akterima u ljudskoj komediji.
 
Roman "Kraj priče" američke spisateljice Lydije Davis, u prijevodu Maje Šoljan, "zadivljujuće je rafiniran i nimalo sentimentalan roman o strasti, žaljenju i sjećanju". "Vrijeme čuda" druga je knjiga norveške psihologinje i terapeutkinje Hedvig Montgomery koja pitkim i pristupačnim stilom govori o tome zašto su prve dvije godine djetetova života čudesne, nudeći odgovore na pitanja koja si mnogi roditelji postavljaju. Prevoditelj je Munib Delalić. Roman "Polje" nagrađivanog austrijskog scenarista, glumca i romanopisca Roberta Seethalera u prijevodu Željke Gorički donosi "susret s mrtvima, pun mekog humora i prijateljskog prepoznavanja".
 
VBZ: Iščekivani romani domaće književne produkcije
 
Izdavačka kuća V.B.Z. predstavit će nove knjige popularnih i nagrađivanih domaćih autora, kao što su Vedrana Rudan, Ivica Prtenjača i Mani Gotovac, te novi niz naslova vrijedne prijevodne književnosti.
 
Novi roman teatrologinje Mani Gotovac "Rastanci" beskompromisna je ljubavna priča "veća od života", ispisana istinskim spisateljskim umijećem. Vedrana Rudan napisala je autobiografiju "Ples oko sunca" u kojoj se, po vlastitim riječima, "skinula do kraja", dok Ivica Prtenjača u novom romanu "Plivač" rekreira atmosferu Marinkovićeva "Kiklopa", ali u 1991. godini.
 
Novu knjigu ima i Ivica Ivanišević, "Kuća", priču o "našoj ćoškastoj realnosti" najavljenu kao "prvi korak u tamu tog šarmantnog autora dobrih namjera". Andrijana Kos Lajtman napisala je pjesničku knjigu "Stepenice za Stojanku K", mozaik kaleidoskopskih projekcija i interpretacija prošlosti i ideja o budućnosti, a Mirjana Krizmanić za popravljanje raspoloženja i ublažavanje dnevnih tjeskoba pripremila je "Malu psihološku kuharicu".
 
Od naslova stranih autora, iz VBZ-a izdvajaju višestruko nagrađivani grafički roman "Irmina" Barbare Yelin, koji savršeno dočarava atmosferu predratne i ratne Njemačke, te roman "La Superba" hvaljenog i nagrađivanog nizozemskog književnika Ilje Leonarda Pfeijffera, "tematski i stilski višeslojnu postmodernu odu imaginaciji i posvetu jedinstvenom gradu, Genovi".
 
Ugledna makedonska književnica Lidija Dimkovska napisala je roman "Non-Oui", biografsko putovanje dviju generacija u kojem se isprepliću prošlost i sadašnjost jedne obitelji razdvojene morem. VBZ je objavio i novo izdanje romana "Svila" talijanskog muzikologa i književnika Alessandra Baricca te obiteljsku sagu "Razbijeno zrcalo" Merce Rodoreda o tri generacije obitelji Valldaura u Barceloni, od kraja 19. stoljeća do Francove diktature.
 
Od publicistike, tu je knjiga o pečenju kruha i peciva s domaćim kvasom "Kvasomanija" mlade slovenske autorice Anite Šumer. U knjizi "Život u svjetlosti" svjetski poznati autor Jakob Liberman govori o povezanosti svjetlosti i svijesti te načinu na koji ta veza utječe na svaki aspekt našeg života. Na VBZ-ovu interlibersku štandu naći će se i roman "Opasno ljeto u Moomindolu" nagrađivane švedske autorice Tove Jansson koja je svjetsku slavu stekla je serijom knjiga o Muminima koje je napisala i ilustrirala u razdoblju između 1945. – 1970. godine. (Hina)