Preskočite na glavni sadržaj

Obilježena 100. obljetnica Razreda za umjetnost HAZU

Svečana sjednica u povodu 100. godišnjice osnutka Razreda za umjetnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održana je u atriju palače HAZU u Zagrebu, a tom je prigodom ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila izložbu radova redovitih članova i odabranih publikacija.
vrijeme: 07.11.2019.
url: http://www.hazu.hr

Predsjednik HAZU akademik Vladimir Neidhardt podsjetio je kako je Razred za umjetnost bio prethodnik triju današnjih razreda HAZU koji u svom članstvu okupljaju umjetnike: Razreda za književnost, Razreda za likovne umjetnosti i Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju.

Naglasio je kako je odluka o osnivanju donesena potkraj I. svjetskog rata, a 1919. izabrani su prvi članovi umjetničkih struka. Prvi redoviti članovi postali su slikari Bela Čikoš Sesija i Menci Klement Crnčić, književnik Dragutin Domjanić i arhitekt Martin Pilar, napomenuo je Neidhardt.

Dodao je i da su za prve počasne članove izabrani slikari Vlaho Bukovac, Celestin Medović i Pavle Jovanović, kipar Ivan Meštrović, glazbenik Matej Hubad te književnici Ksaver Šandor Đalski, Aleksa Šantić i Josip Štritar.

Prvi dopisni članovi bili su slikari Oton Iveković i Ferdo Kovačević, kipari Robert Frangeš Mihanović i Rudolf Valdec, glazbenici Franjo Dugan i Vjekoslav Rosenberg-Ružić te književnik Vladimir Nazor, napomenuo je predsjednik HAZU.

Razred za umjetnost je bez strukturnih promjena djelovao 28 godina, a 1947. godine dijeli se na dva dijela, rekao je dodavši kako je podijeljen na Odjel za jezik i književnost i Odjel za likovne umjetnosti i muziku.

Od 1953., istaknuo je, nekadašnji Razred za umjetnost djeluje u tri odjela: Odjel za suvremenu književnost, Odjel za likovne umjetnosti i Odjel za muziku.

Odjel za likovne umjetnosti preimenovan je 1972. u Razred za likovne umjetnosti. Odjel za muziku je 1972. preimenovan u Razred za muzičku umjetnost, a 1985. u Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju, dodao je.

Podsjetio je i kako je Odjel za suvremenu književnost preimenovan 1972. u Razred za suvremenu književnost, a 1996. u Razred za književnost.

Predsjednik Razreda za književnost akademik Pavao Pavličić istaknuo je kako je uvijek konstanta svih razreda za umjetnost bila suradnja s drugim strukama.

To je, naglasio je, bilo načelo našega rada.

Obuljen Koržinek: Važna uloga HAZU u očuvanju hrvatske baštine i identiteta

Nakon uvodnih izlaganja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu radova redovitih članova Razreda za likovne umjetnosti i odabranih publikacija razreda za umjetnost HAZU.

Ministrica je istaknula kako je HAZU imala važnu ulogu u očuvanju hrvatske baštine i hrvatskog identiteta u vremenima kad nismo bili neovisna država i kad smo svoju posebnost čuvali kroz umjetnost i kulturu.

"Čestitam Akademiji na kontinuiranom i predanom radu na razvoju hrvatske umjetnosti i kulture kao zaloga naše buduće izvrsnosti i doprinosu njihovom pozicioniranju među najbolje u Europi i svijetu", poručila je Obuljen Koržinek.

HAZU ima, naglasila je ministrica, važnu ulogu u današnjem društvu ispunjavajući svoje temeljno poslanje kao najviša hrvatska znanstvena i umjetnička institucija. (Hina)