Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Lepurice' u splitskom HNK-u 22. studenoga

Ansambl Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu 22. studenoga premijerno će izvesti komediju 'Lepurica', adaptaciju 'Pigmaliona' Georgea Bernarda Shawa u režiji Marija Kovača, koju je kratkim ulomkom iz predstave u srijedu na splitskom Pazaru najavila kreativna ekipa na čelu s glumcem Stipom Radojom.
vrijeme: 22.11.2019.
mjesto: Split; HNK, Trg Gaje Bulata 1
url: http://www.hnk-split.hr/
Kazališna družina izvela je na Pazaru "incident" u kojemu je policajac (Stipe Radoja) zbog svađe priveo ostale glumce, što je izazvalo negodovanje publike na otvorenom, a nakon toga Srećko Šestan obavijestio je okupljene kada se predstava održava te ih pozvao da im se pridruže u kazalištu.

 

Dramaturginja Ana Prolić po najpoznatijoj komediji velikoga irskog dramatičara napisala je "novi splitski tekst" u kojemu je, istaknula je, radnja predstave prebačena u današnji Split.

 

"Jezično je predstava prebačena na splitski i nešto na vlaški, uveli smo nove likove, osuvremenili ih i, nadamo se, unijeli nekakvog novog humora i novih situacija zahvaljujući jeziku i ovoj specifičnoj sredini", rekla je Prolić.

 

Redatelj Mario Kovač zahvalio je ekipi što se odvažila na malo ambijentalnog teatra na Pazaru, dodavši kako rade komediju pa je posao vrlo jasan i čist jer ako publika dolazi, ako im se komedija sviđa i ako se zabavljaju znači da je odrađen dobar posao.

 

Kovač vjeruje da s tako dobrim tekstom i sjajnom podjelom ne bi trebalo biti nekog problema.

 

Katarina Romac u predstavi glumi Katu Bitangu koja prodaje cvijeće pod šifrom Kupujte domaće. Objasnila je kako je riječ o djevojci koja je odrasla u duhu vlaške "furbarije", probitačna je i slijedi svoj nagon, u čemu je poprilično uspješna. "Nadam se da će nešto od ovoga svega biti vidljivo na pozornici. U svakom slučaju to je jedna romantična komedija", kazala je Romac.

 

Prvoj dramskoj premijeri raduje se i ravnateljica drame Jelena Bosančić čija je ideja bila da danas malo iziđu iz kazališta i na otvorenom građanima pokažu mali dio predstave kako bi ih privukli u teatar, a rekla je da će s tom tradicijom i nastaviti. 

 

U predstavi glume i Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Nives Ivanković, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Andrea Mladinić, Pere Eranović, Petra Kovačić i Andrijana Vicković.

 

Kostimografkinja je Morana Petrović, scenograf Davor Prah i skladatelj Tomislav Babić. (Hina)