Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljeno 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike'

Publikacija 'Konzerviranje i restauriranje arhivskog gradiva iz razdoblja Dubrovačke Republike' predstavljena je u utorak u Dubrovniku, a donosi opis konzervatorsko-restauratorskih radova djelatnika Hrvatskog restauratorskog zavoda na dokumentima i kodeksima iz fundusa Državnog arhiva u Dubrovniku.
vrijeme: 05.11.2019.
mjesto: Dubrovnik

Urednice tog izdanja, konzervatorice-restauratorice iz Restauratorskog zavoda u Dubrovniku Nataša Miloslavić i Gabrijela Savinović istaknule su kako je suradnja na značajnom projektu između Hrvatskog restauratorskog zavoda, dubrovačkog Državnog arhiva i Društva prijatelja dubrovačke starine (DPDS) započela još 2015. godine, a ovim je izdanjem zaokružena.

 

„Izdanjem smo htjele publici pobliže objasniti što radimo, ali i ostaviti pisani trag našeg rada. Predstavili smo detaljne konzervatorske radove, ali i vrste podloga na kojima se pisalo u vrijeme Dubrovačke Republike. Riječ je o osjetljivoj građi iz razdoblja 13. do 15. stoljeća. Još u doba Republike se pridavala velika važnost očuvanju kulturne baštine pa i mi tome ovim pridonosimo“, rekla je Miloslavić.

 

nedostajućih dijelova i izrade kutija za pohranu. Vrlo smo pažljivo radili, a najveći problem su nam bili dokumenti koji su pretrpjeli oštećenja uslijed plijesni i gljivica, a zbog neadekvatne mikroklime kroz stoljeća. Trebali smo raditi i dezinfekciju, kao i dodatno ojačati papirni pergamentni nosioc“, pojasnila je Savinović.

 

Ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše rekla je kako rad HRZ-a ne bi imao smisla bez uključivanja zajednice.

 

izdanju, ali i sveukupnom projektu. Svakom se predmetu pristupa na poseban način, jer ga treba sačuvati za buduće generacije“, izjavila je Pleše.

 

Ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak istaknula je kako bi se bez financijske podrške DPDS-a teško ostvarili svi planirani projekti.

 

„Važnost arhivskog gradiva iz vremena Dubrovačke Republike je iznimna, a HRZ je prepoznao vrijednost konzerviranja i restauriranja te građe. Nadamo se nastavku uspješne suradnje“, rekla je Pozniak.

 

Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je kako je projekt potvrda sjajne suradnje Grada Dubrovnika s HRZ-om i DAD-om, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić napomenuo je kako ne postoji prostor u Dubrovačkoj biskupiji gdje nema nekog djela koje je rezultat stručnog rada HRZ-a, a Toni Kursar rekao je u ime DPDS-a, čijim je sredstvima izdanje objavljeno, kako nije bilo dvojbe treba li poduzeti projekt, jer je riječ o vrlo važnom dijelu baštine.

 

Suradnja HRZ-a, DAD-a i DPDS-a koja je započeta 2015. godine rezultirala je u studenom 2018. izložbom "Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu“ u Palači Sponza, kada je predstavljen rezultat te suradnje - dovršeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi na čak 207 dokumenata i 11 kodeksa iz razdoblja od 13. do 15. stoljeća iz Državnog arhiva u Dubrovniku. Kako bi taj postupak bio što zornije predstavljen, u izdanju su opisani svi konzervatorsko-restauratorski radovi provedeni na dokumentima i kodeksima.

 

Predstavljanje je održano u suradnji s Vijećem za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. (Hina)