Preskočite na glavni sadržaj

Romska zajednica u Hrvatskoj obilježila Svjetski dan romskog jezika

Svjetski dan romskog jezika obilježava se 5. studenoga kao jedan od tri nacionalna praznika Roma, ove je godine njegov kulturno-znanstveni program posvećen desetoj godini njegovanja romskog jezika u Hrvatskoj, a svečanost je održana u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti (HAZU).
vrijeme: 05.11.2019.
"Naš desetogodišnji rad na romskom jeziku i obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika je iznimno uspješan projekt kojim smo dio vrijednih slikovnih i pisanih materijala sačuvali za buduće generacije te vratili osjećaj ponosa romskoj zajednici", rekao je na svečanosti zastupnik romske manjine u Hrvatskom saboru i predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana romskog jezika Veljko Kajtazi.


Istaknuo je da je jedan od rezultata njihova rada prošireno izdanje romsko-hrvatskog rječnika koji obuhvaća više od 30.000 riječi. Također, u kolovozu sljedeće godine otvorit će "Romski memorijalni centar Uštica" u Jasenovcu, a u tijeku je i osnivanje Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj.


"Na jednom mjestu skupit ćemo svu relevantnu literaturu od romske zajednice te bogatu tradiciju i kulturu Roma sačuvati od zaborava i učiniti je dostupnom široj javnosti što do sad nikad nije bio slučaj. I po tome ćemo biti prvi i jedinstveni u svijetu!", naglasio je Kajtazi. Vezano za slučajeve narušavanja odnosa između romske zajednice i većinskog stanovništva istaknuo je kako mora postojati otvoren i iskren dijalog u uklanjanju nejednakosti i uzroka problema.


"Glavni način za to je pružanje prilika onima koji to zaslužuju, a to su sigurno mladi pripadnici romske zajednice koji iz vrlo često nemogućih socijalnih uvjeta ipak stječu snage i volje da pohađaju i završavaju visoke škole i fakultete. Njima moramo osigurati bolje uvjeta i poticaje jer je obrazovanje jedini put", poručio je te potrebnim naglasio veće zapošljavanje mladih romskih sugrađana u situaciji u kojoj masovno uvozimo radnu snagu.


Što se tiče visokog obrazovanja, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u sklopu Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije u izradi je diplomski studij romistike, što će biti jedinstveno u svijetu, istaknuo je Kajtazi. Uz to, već sada postoje dva kolegija koji su u okviru obrazovanja Roma - romski jezik i romska književnost, dok se studenti na odsjeku za pedagogiju bave načinima kako ih bolje uključiti u većinsku zajednicu, istaknuo je rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.


"Današnji dan pokazuje da su Romi jedna velika kultura, narod koji je ovdje došao praktički prije Hrvata i ima svoju književnost i jezik koji je uvijek temelj opstojnosti jedne zajednice. Upravo visoko obrazovanje je svjetionik koji pokazuje kamo romska zajednica treba ići", ocijenio je. S obrazovanjem će nestati svi problemi koji se pokazuju u našem društvu te ćemo time, naglasio je Boras, nadoknaditi i smanjiti edukacijski jaz koji postoji između siromašnih i bogatih.


Dodijeljene i nagrade za životno djelo


Na Svjetski dan romskoga jezika dodjeljuju se i dvije nagrade za životno djelo, Ferenc Sztojka i Šaip Jusuf, nazvane po začetnicima standardizacije romskoga jezika. Ove su ih godine dobile bugarska pedagoginja Lilyana Kovacheva i predsjednica Udruge žena Romkinja Hrvatske Remiza Memedi. 


Svjetski dan romskog jezika od 2009. godine organizira Savez Roma u RH "Kali Sara", a međunarodna inicijativa obilježavanja toga dana krenula je iz Hrvatske te ju je 2015. prihvatila i Opća skupština UNESCO-a. Danas se taj dan redovno obilježava u najmanje 15 zemalja svijeta. Ovogodišnje središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika počelo je u ponedjeljak okruglim stolom na kojem je predstavljena monografija simboličnog naziva "Planirano i ostvareno: Desetogodišnji rad na međunarodnom pozicioniranju romskog jezika". U utorak je započelo i uređenje parka "5. studeni", koji je ime dobio u čast Svjetskog dana romskog jezika, a završetak radova očekuje se 8. travnja 2020., odnosno na Svjetski dan Roma.


Na obilježavanju su, između ostalih, sudjelovali i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač, te saborski zastupnici Vesna Pusić, Marija Puh, Kažimir Varda, Arsen Bauk, i Ante Sanader. (Hina)