Preskočite na glavni sadržaj

Uspjeh zbora Camerata Vocale Split i dirigentice Sare Dodig Baučić

U Dubrovniku se od 30.10. do 3.11. održao 1. Međunarodni festival i natjecanje zborova Adriatic Pearl. Na festivalu je sudjelovalo šesnaest zborova iz dvanaest zemalja. Hrvatska se predstavila s dva zbora, Čarobna frula iz Zagreba i Mješoviti i ženski pjevački zbor Camerata Vocale Split. 
vrijeme: 05.11.2019.

Kao jedini zbor s obalne strane Hrvatske, Camerata Vocale Split se natjecala u dvije kategorije, Musica Sacra (mješoviti zbor) i Ženski zborovi. U Dubrovniku se zbor predstavio raznolikim repertoarom u mješovitom i ženskom sastavu. Mješoviti zbor izveo je skladbe “Alma Redemptoris Mater” talijanskog skladatelja Giovannija Pierluigija da Palestrine, “Panis Angelicus” hrvatskog skladatelja Ivana Lukačića, “Bogorodice Devo” ruskog skladatelja Sergeja Rahmanjinova te “Hosanna to the Son of David” nizozemskog skladatelja Luca Jakobsa. Ženski se zbor predstavio skladbama “Tota pulchra es” francuskog skladatelja Mauricea Duruflea, “Zdravo Marijo” splitskog skladatelja Vlade Sunka te pjesmom “Tužno plače”. Na zahtjev stručnog prosudbenog vijeća, izvedba pjesme “Tužno plače”, napjeva iz Hrvatskog zagorja u obradi Dražena Kurilovčana, upriličena je i na svečanom zatvaranju festivala od strane ženskog ansambla Camerate.

Stručno prosudbeno vijeće u sastavu Olea Faurschou (Danska), Yuvala Ben Ozer (Izrael) te Valerija Fischbach (Hrvatska) Camerati je dodijelilo dvije zlatne plakete, po jednu za svaku kategoriju. Zlatno-nagrađeni zbor okitio se i titulom i prigodnim kipićem pobjednika kategorije. Odlukom stručnog žirija, jedina nagrada za dirigenta otišla je u ruke njihove dirigentice, maestre dr. sc. Sare Dodig Baučić.

Valja nadodati, kako zbor Camerata Vocale Split posebnu pažnju posvećuje izvođenju i promociji djela hrvatske baštine pa je tako u svibnju 2019. godine svoj prvi nosač zvuka “Tu Domine, spes mea” (Tragom hrvatske pjevane baštine) koji se može pronaći na prodajnim mjestima izdavačke kuće Croatia Records.