Preskočite na glavni sadržaj

Stanku Krnjiću dodijeljena Nagrada Dragutin Tadijanović

Pjesniku Stanku Krnjiću uručena je u ponedjeljak u Slavonskom Brodu Nagrada 'Dragutin Tadijanović' koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) za najbolju zbirku pjesama.
vrijeme: 04.11.2019.
mjesto: Slavonski Brod

Svečana dodjela nagrade održana je u Spomen-domu Dragutina Tadijanovića u sklopu manifestacije Tadijine jeseni, a tom su prigodom dodijeljene i stipendije studenticama književnosti Betini Domazet iz Brodsko-posavske županije i Željki Došen iz Ličko-senjske županije.


Dodjelom je ujedno obilježena 114. obljetnica rođenja istaknutog hrvatskog pjesnika, rođenog u Rastušju u općini Podcrkavlje (6 kilometara sjeverno od Slavonskog Broda).


Dragutin Tadijanović bio je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i jedan od donatora Zaklade HAZU. Nakon njegove smrti po njegovoj se želji od 2008. svake godine iz posebnog fonda dodjeljuje pjesnička nagrada te dvije stipendije najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije.


"Presretan sam! Ako se bavimo bilo kojim poslom drago nam je i laska vam kad dobijete nagradu. Svi mi kažemo da nismo očekivali, jer tamo gdje se prijavljujemo postoji netko bolji, ali uvijek tinja nada da će struka vrednovati naš rad na pozitivan način", rekao je Krnjić, dodavši da nastoji i dalje ići svojim putem u pjesništvu.


Stanko Krnjić rodio se u Stolcu 5. travnja 1969., a živi i radi u Mlinima kraj Dubrovnika. Završio je srednju medicinsku školu u Dubrovniku, a u Zagrebu Stomatološki fakultet 1995. godine. Član je Društva hrvatskih književnika, Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva dubrovačkih pisaca.


Objavio je zbirke pjesama Korijeni (2001.), Zrak poprskan narančom (2012.), Kroničar svega (2016.), Mrvice za Lazara (2017.) i Sto i jedna mala pjesma (2019.), za koju je dobio i Akademijinu nagradu.


Na pitanje novinare jesu li aktualna, za društvo sumorna vremena, plodna za pjesnike, Krnjić je odgovorio da pjesnika na pisanje uvijek goni propitkivanje sebe samoga.


"Kad smo sretni, malo se propitkujemo, lijepo nam je, idemo popiti još jednu i živimo u tom stilu. Kad čovjek ima sumnje, probleme, onda propituje svoj unutarnji svijet. A moja poezija je bazirana na unutarnjem svijetu čovjeka pojedinca. Iz svega toga proizilazi nešto lijepo. Netko to napravi slikanjem, netko pjevanjem, netko pričom, ja za sad to radim uglavnom pjesmom", rekao je Krnjić dodavši da sreća zbog osvojene nagrade ipak neće zakočiti stvaralački zanos te da je već pripremio dvije nove zbirke pjesama.


Govoreći o samoj nagradi i akademijinoj zakladi, akademik Jakša Barbić podsjetio je da je članstvo u Akademiji čast, ali da je i akademiji čast bila što je imala Dragutina Tadijanovića u svom članstvu.


Istaknuo je da je Dragutin Tadijanović ostavio snažan i dug trag u Akademiji. Kroz različite stupnjeve članstva Tadijanović je član HAZU bio pedeset godina.


"Ako uzmete da je Akademija na pragu 160. godišnjice postojanja, trećinu vremena je za svoga člana imala Dragutina Tadijanovića. Jedan veliki čovjek dao je značajan novčani prinos ustupivši prihode od autorskih prava. Na taj način Dragutin Tadijanović ne živi samo u svojim djelima i neposredno u onom kome ova sredstva idu", rekao je Barbić.


Do sada su književnu nagradu Dragutin Tadijanović, uz pauzu 2011. i 2012. godine, dobili Drago Štambuk, Luko Paljetak, Marija Anka Petričević, Nikica Petrak, Slavko Mađer, Ernest Fišer, Broben Vladović, Goran Gatalica i Dražen Katunarić.


Nagrađeni pjesnik dobio je 20.000 kuna, a studentice su dobile stipendije u iznosu od 5.000 kuna. (Hina)