Preskočite na glavni sadržaj

Njemačka nagrada kustoskom kolektivu BLOK za 'slučaj Zemlja'

Istraživačko-izložbeni projekt "Problem umjetnosti kolekiva – slučaj Zemlja", hrvatskog kustoskog kolektiva BLOK, osvojio je nagradu njemačke zaklada Hans und Lea Grundig, u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.
vrijeme: 04.11.2019.
url: http://www.blok.hr/

BLOK-ov tim, Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Vesna Vuković, primit će nagradu na svečanoj dodjeli 7. studenog, u Dokumentacijskom centru za istraživanje nacional-socijalizma u Münchenu, najavljeno je iz tog kustoskog kolektiva.

Nagrađeni projekt istražuje Udruženje umjetnika Zemlja (1929. – 1935.), jedan od prvih primjera organiziranog i programatski usmjerenog okupljanja umjetnika na ovim prostorima, a javnosti se predstavio kao niz izložbi, u Zagrebu, Puli, Petrinji.

Po riječima kustosica, tom kolektivnom umjetničkom pothvatu prišle su secirajući širi društveno-politički kontekst međuratnog perioda, a historizacija 'slučaja Zemlja' nametnula je dosad zanemareno pitanje veza članova Udruženja s društvenim pokretima onoga vremena.

Zanimalo ih je kako su umjetnici razumijevali društvenu funkciju svoje prakse, ali i kako je heteronomna kritika autonomije umjetnosti rezonirala unutar samog udruženja te u širem umjetničkom polju.

"Iako nas gotovo čitavo stoljeće dijeli od kolektivnog zemljaškog djelovanja i traganja za odgovorom na pitanje što je to lijeva umjetnost, umjetnost stvarana kolektivno i namijenjena za kolektiv, ta su pitanja aktualna i danas. To ne znači da je ovaj historijski primjer moguće poput recepta preslikati na suvremenu situaciju, već da je potrebno otvoriti prostor za novu historizaciju Zemljine umjetničke prakse", ustvrdile su.

Žiri nagrade kao posebnu vrijednost projekta izdvojio je  što se članove umjetničke grupe, njihove radove i njihovo djelovanje istraži metodama mrežne analize, da se istraživanje prezentira i vizualizira u tom ključu te tako dođe do uvida u pozicije i značaj pojedinih umjetnika, ali i njihove povezanosti sa širim društveno-političkim kontekstom.
"To otvara prostor da se iznova sagledaju postojeće povjesničarsko-umjetničke interpretacije, ali i postave nova istraživačka pitanja", ocijenio je žiri.

BLOK je kustoski kolektiv koji od 2001. djeluje na sjecištu umjetnosti, urbanog istraživanja i političkog aktivizma, a projekti su im zamišljeni i realizirani kao platforme za udruženi rad umjetnika, kustosa, istraživača, političkih aktivista i svih zainteresiranih za politiku prostora, proizvodnju zajedničkog, demokratizaciju kulture te za refleksiju umjetničkih praksi iz perspektive njihovih društvenih i proizvodnih uvjeta. (Hina)