Preskočite na glavni sadržaj

Promocija likovne monografije 'Ana Guberina'

Promocija likovne monografije 'Ana Guberina', autorice Ive Körbler, održat će se u zagrebačkom Muzeju Mimara, u petak, 8. studenog, s početkom u 13 sati.
vrijeme: 08.11.2019.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara
url: http://www.mimara.hr

Moderatorica:
mr.sc. Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja Mimara

Monografiju će predstaviti:
Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti
dr.sc. Enes Quien, povjesničar umjetnosti
Milan Bešlić, likovni kritičar
Stjepan Bekavac, AGM-nakladnik
Glazbeni predah:
Tin Mršić, violončelo

AGM je upravo objavio monografiju slikarice Ane Guberine te time nastavlja niz izdanja likovnih monografija. Riječ je o umjetnici koja se na sebi svojstven način bavi religioznom tematikom., a slike joj nose nazive poput “Meditacija”, “Tišina”, “Isus umire na križu”, “Uskrsnuće”, “Adam i Eva”… Tekst u monografiji napisala je Iva Körbler.
Ana Guberina diplomirala je slikarstvo 1996. godine na Akademiji likovnih umjetnosti. Izlagala je na četrdesetak samostalnih i više od stotinu skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više je puta dobila priznanja i nagrade. Članica je HDLU-a, WAG Hrvatska i CIVA (Christians in the Visual Arts).
Kako umjetnicu opisuje autorica Mnografije Iva Körbler, ona se u kontinuitetu bavi najvažnijim kršćanskim temama koje uspijeva prikazati na najvišem stupnju figurativne redukcije, upravo kroz jezik apstrakcije, paučinastih struktura i struna.
Slikarstvo Ane Guberine ne otkriva umjetnicu koja bježi od stvarnosti i koja se emotivno, mentalno i duhovno ograđuje od nje i sakriva u negaciju i ništavilo. Naprotiv, kod Ane Guberine “svijet očito pokreće i čuva u ravnoteži Božja ljubav koja se rasprostire poput svjetla”. (AGM)