Preskočite na glavni sadržaj

2. Festival poljskih filmova 'Visla' u kinu Kaptol Boutique Cinema

Drugi Festival poljskih filmova u Hrvatskoj 'Visla' održat će se od 5. do 9. studenoga u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu, a donosi projekcije ponajboljih poljskih recentnih nagrađivanih filmskih produkcija, debitantskih redateljskih ostvarenja ali i novih filmova renomiranih redatelja. Ulaz je besplatan!
vrijeme: 05.11.2019.
mjesto: Zagreb; Kaptol Boutique Cinema, Nova Ves 17
url: https://www.kaptolcinema.hr/

Ukupno je deset filmova u programu u rasponu od trilera i drame do povijesnih filmova i komedija, a zajednički su im nazivnik "istinite emocije, izražajni junaci i refleksije koje ostaju gledatelji nakon projekcija".
 
"Program festivala uključuje najbolje poljske produkcije posljednjih godina koje su osvojile priznanja ne samo među domaćom nego i stranom publikom", stoji u najavi.
 
Festivalski program donosi niz redateljskih prvijenaca ali i novih filmskih slika autora koji već imaju bogatu zbirku filmskih nagrada, a svečano će ga otvoriti film "Kurir" Wladyslawa Pasikowskog.
 
U programu je i niz zanimljivih trilera. "Vukodlak" u režiji Adriana Paneka pripovijeda o sudbini osmero djece koja nakon oslobođenja iz koncentracijskog logora stanuju u improviziranom sirotištu usred šume. Uskoro njihovu palaču okružuju izgladnjeli vučjaci.
 
Triler Jagode Szelc "Toranj. Svijetao dan" priča je koja se temelji na sukobu dviju sestara - Mule i Kaje, koja se vraća u obiteljsku kuću nakon šest godina odsustva. "Misteriozna priča donosi neočekivani preokret koji ne dopušta gledateljima da ostanu ravnodušni", stoji u najavi.
 
"Trenerova kći" drama je Lukasza Grzegorzeka koja pripovijeda o žrtvovanju i neispunjenim ambicijama te o težnji za samostalnošću. Priča je to o kćeri i ocu, čiji život temeljen na teniskim turnirima prolazi kroz revoluciju.
 
Festivalski program prikazat će i odlične poljske povijesne filmove. "Kamerdiner" je film Filipa Bajona koji pripovijeda o složenim njemačko-poljsko-kašupskim odnosima tijekom 45 godina. Osovina radnje filma je priča o zlatnokosom Mateuszu Krollu, izvanbračnom djetetu grofa Hermanna. Mateusz pronalazi svoje mjesto na dvoru von Kraussa, ali unatoč svojoj inteligenciji i osjetljivosti nije mu pružena mogućnost da studira, te doživljava brojna poniženja od obitelji.
 
"Juliusz" je neobična komedija, stvorena uz sudjelovanje majstora poljskog stand-upa. Naslovni lik je hodajuća nesreća – sve što dotakne pretvara se u prašinu. Niz nesretnih događaja može prekinuti samo veterinarka Dorota.
 
"Kinematografski zaslon neće približiti gledateljima samo predivna djela, nego i samu Poljsku – bogat krajolik zemlje i šarenilo njenih stanovnika. Upravo se u kinu isprepleću kao u kaleidoskopu, zabavne i gorke priče, uzbudljive i zastrašujuće, mistične i povijesne, sarkastične i one bez ironije, ponekad pune uspjeha, a ponekad bolnog poraza", poručuje se u najavi. (Hina)