Preskočite na glavni sadržaj

KineDok projekcije na otoku Rabu

KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Održava se na često netipičnim lokacijama prikladnim za filmske projekcije – od kafića i klubova, preko domova kulture i galerija ili u sklopu drugih kulturnih i filmskih manifestacija.
vrijeme: 07.11.2019.
mjesto: Rab
url: https://kinedok.net/hr
Cilj KineDoka je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film, predstaviti autore i njihove filmove publici te razviti dijalog o društveno važnim temama.
 
Susjedstvo otok Rab u okviru PP 27 susjedastava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ove se godine ponovno uključuje u program KineDok mreži te tijekom studenog donosi četiri zanimljiva filma.
 
https://kinedok.net/hr/films
 
Prostor DVD-a Lopar, 19,00 sati
 
Četvrtak, 07.11.  
SVAKI ZID SU VRATA, Elitza Gueorguieva
Vrijeme: 60
Redatelj: Elitza Gueorgujeva
Jezik: Bugarski
Godina: 2018
Zemlja: Bugarska, Francuska
Produkcija: LES FILMOVI TI BILBOQUET
 
U bugarskoj TV emisiji za mlade, u nadrealnoj scenografiji, novinar postavljaju filozofska pitanja radnika, hipijima i političkim znanstvenicima: "Kad s sve zbroji, koja su očekivanja važna? Ispunjena ili neispunjena? "Godina je 1989., Berlinski je zid upravo pao, a Bugarski je prvi put vidio svoj narod na ulicama, iscrpio mladenački energija potaknuo zajednički snom - o demokraciji. Nastao prema snimkama Varijante M - jedinstveni TV emisije iz devedesetih, film Svaki zid mora pokrenuti proces borbe i otpora te postaviti pitanja o značenju propalih revolucija.
 
Četvrtak, 14.11. 
TARZANOVI TESTISI, Alexandru Solomon
Vrijeme: 105
Redatelj: Alexandru Solomon
Jezik: rumunjski
Godina: 2018
Zemlja: Rumunjska
Producent: Ada Solomon
Produkcija: Hi Film Productions
Distribucija: Hi Film Productions
 
Suhum je glavni grad Abhazije, muškarac u nepriznatoj republici na obalama Crnog mora. Na njezinoj visokoj planini nalazi se institut za istraživanje majmuna koji su 1920. i utemeljili Sovjete. Legenda kaže da mu je zadaća bila stvorila križanca između čovjeka i majmune. Ovo stvorenje nikad nije oživjelo, kao ni komunistički Novi čovjek. Danas su se ljudi i majmuni našli zatočeni na teritoriji pohranom ratom i desetljećima okrutnosti, žrtve niza propalih eksperimenata. Film o utopijami, metaforička drama koja opisuje slične sudbine majmuna i ljudi.
 
Četvrtak, 21.11. 

DANI LUDILA, Damian Nenadić
Vrijeme: 74
Redatelj: Damian Nenadić
Jezici: hrvatski
Godina: 2018
Zemlja: Hrvatska
Producent: Oliver Sertic
Produkcija: Restart Petra Pan Films
Distribucija: Restart
 
Dani ludila prikazuju nevjerojatnu odiseju dvije psihičke razlike i nepravedno odbačene ljude koji uče prihvatiti svoju drugu predstavu, suočeni sa sljepilom društva koje ih je olako proglasilo beznadnima, zdravstvenim sustavom ovisnima. Dani ludila opservacijski je dokumentarac koji nas vodi u inače skriven i većini zazoran svijet psihičkih drugačijih koji društvo olako odbacuju i žigosanjem pretvaraju u pacijente.
 
Kino Rab, 19,00 sati
 
Četvrtak, 28.11. 
ZAROBLJENA ŽENA, Bernadett Tuza-Ritter
Vrijeme: 90
Redatelj: Bernadett Tuza-Ritter
Jezik: mađarski
Godina: 2017
Zemlja: Mađarska
Producent: Julianna Ugrin
Produkcija: Éclipse Film
Distribucija: Syndicado
 
Zarobljena žena priča je o Marish, 52-godišnjoj Mađarici koja već 10 godina radi kao sluškinja jedne obitelji 20 sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi sa strahom u srcu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i nakon dvije godine snimanja skuplja hrabrost i otkriva svoj plan: „Pobjeći ću.“ Film prikazuje Marishino herojsko putovanje u slobodu.