Preskočite na glavni sadržaj

Japanski klasici i posveta Aldu Paquoli u riječkom Art-kinu

Studeni u Art-kinu donosi klasike japanskog filma, dvije domaće premijere – Glumim, jesam i Tusta, laureatsko-kritičarsko-filmski program posvećen Aldu Paquoli te gostovanje Zagreb Film Festivala.
vrijeme: 01.11.2019.
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

U studeni Art-kino ulazi nastavkom Ciklusa češkog filma uz komediju o obiteljskom okupljanju Vikendica na prodaju, romantični triler Vodenjak i izuzetnu povijesnu dramu o najvećoj češkoj rudarskoj nesreći Dukla 61, a europski se film i ove godine u Art-kinu slavi uz Lux nagradu. S ostatkom Europe, publika Art-kina tako 6. studenog gleda finalista nagrade Bog postoji, njeno ime je Petrunija. U makedonskoj crnoj komediji ovjenčanoj nagradom ekumenskog žirija na Berlinaleu redateljica Teona Strugar Mitevska donosi satiru temeljenu na istinitoj priči o ženi koja ulazi u okršaj sa zastarjelim patrijarhalnim tradicijama.
 
Art-kino 5. studenog ugošćuje najpoznatiju hrvatsku performericu Vlastu Delimar koja će pred riječkom publikom predstaviti svoju knjigu Užarska radionica Ivana Delimara te istoimeni prateći dokumentarni film. Program se održava u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.
 
Idućeg dana, 6. studenog, Dom mladih će predstaviti 14 filmova nastalih u sklopu njihovih video-filmskih radionica. Posljednjih dvadeset godina njihov je voditelj Josip Šarlija, dugogodišnji profesor Doma mladih koji svojim znanjem, stručnošću i ljubavlju prema, prije svega radu s djecom, i prema medijskoj kulturi, okuplja u radionicama osnovnoškolsku djecu iz škola grada Rijeke i Primorsko-goranske županije.
 
Ovogodišnji Ciklus japanskog filma u znaku je filmske klasike, a donosi ukupno osam kultnih ostvarenja čiju režiju potpisuju tri velikana japanskog filma Yasujirō Ozu (Ukus zelenog čaja s rižom, Tokijska priča, Rano proljeće, Plutajuće trave) i Kenji Mizoguchi (Život Ohare, Intendant Sansho, Legenda o raspetim ljubavnicima) te predstavnik japanskog novog vala Shôhei Imamura (Balada o Narayami). Ciklus japanskih klasika održava se od 7. do 14. studenog, a ulaz na svečano otvorenje u četvrtak, 7. studenog u 19 sati uz film Tokijska priča slobodan je za sve posjetitelje. Uvod u program japanskih klasika dat će filmologinja Tanja Vrvilo. Ciklus japanskog filma organizira se u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.

Studeni u Art-kinu donosi i dvije domaće premijere. Bosansko-slovensko-hrvatski filmski triptih Glumim, jesam u režiji Miroslava Mandića donosi tri priče – sarajevsku, ljubljansku i zagrebačku – pod zajedničkim nazivnikom života glumaca i glumica te načinima kako uloge koje igraju mijenjaju njihov identitet. Uloge u filmu ostvarili su Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl, Olga Pakalović, Ivana Roščić, Franjo Dijak i mnogi drugi.  Premijera se održava 12. studenog u 20 sati uz gostovanje redatelja i glumice Lune Zimić Mijović.
 
Domaći dokumentarni hit godine Tusta – biografski film o Branku Črncu Tusti, frontmenu i dobrom duhu KUD Idijota – svoju riječku premijeru ima 21. studenog u Art-kinu. Riječima redatelja Andreja Korovljeva, ovo je film koji kroz burnu karijeru karizmatičnog borca za slobodu tematizira specifičnu rock and roll priču svima koji pamte i vjeruju da je bolji svijet moguć.
 
Zagreb Film Festival ove godine putuje u Art-kino, a sa sobom od 15. do 17 studenog donosi četiri dugometražna filma i jedan blok domaćih kratkiša, poznatih kao Kokice. Gostovanje ZFF-a otvara komedija Alice i gradonačelnik o mladoj filozofkinji koja postaje asistentica i desna ruka dugogodišnjem gradonačelniku Lyona kojem je ponestalo –ideja, a na programu slijede i islandska komedija Mlijeko, povijesna drama Naše majke Cesara Diaza te obiteljska avantura Eia i sove.
 
U suradnji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara, 19. studenog u Art-kinu održat će se poseban laureatsko-kritičarsko-filmski program: naime, filmskom kritičaru Aldu Paquoli tom će prilikom predsjednik HDFK-a Hrvoje Pukšec uručiti nagradu Oktavijan, nakon koje će uslijediti razgovor s laureatom te potom filmska večer projekcijama Paquolinog kratkometražnog filma Automati želja te poslasticom po izboru samog kritičara Veliko žderanje Marca Ferrerija. Aldo Paquola će, također, dati uvode u oba filma.
 
Od novih naslova u redovnu distribuciju Art-kina stiže neobičan dokumentarni film Beskonačni nogomet (od 4.11.) o provincijskom službeniku iz Rumunjske koji traži bolji, uređeniji i manje nasilan nogometni svijet. U režiji oskarovca Rona Howarda, na veliko platno Art-kina stiže i dokumentarac o jednoj o najvećih opernih ikona svih vremena – Lucianu Pavarottiju. U konačnici, studeni u Art-kino donosi i dugoiščekivanu Tugu i slavu Pedra Almodóvara (od 28.11.). Novi film uvaženog španjolskog redatelja prati Salvadora, redatelja usred kreativne krize, što ga potiče na promišljanje o godinama prošlosti – djetinjstva u 60-im godinama 20. stoljeća, selidbe s roditeljima, prve ljubavi, boli zbog prekida, ali i ranog otkrivanja svijeta filma. Na Obiteljski program stiže nastavak popularne avanture Snježno kraljevstvo 2 (22. studeni).
 
Književni klub Booksa i udruga Kulturtreger već 15 godina organiziraju festival Revija malih književnosti posvećen otkrivanju novih književnih geografija. U suradnji s Rijeka 2020 u Rijeci će se festivalski program održati u Art-kinu, 30. studenog, gdje će Tea Tulić razgovarati o književnosti, revolucionarnom poletu i iznevjerenim očekivanjima sa Zeinom G. Halabi i Mansourom Ez Eldin, a filmski kritičar Ahmed Refaat predstavit će suvremeni egipatski film Fallen Angels Paradise redatelja Oussame Fawzija.