Preskočite na glavni sadržaj

Performans 'Barehanded Sculptor' u pulskom 'Rojcu'

Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 će u subotu, 2. studenog, u 21 sat, izvesti kontorcionistički performans 'Barehanded Sculptor' u hodnicima pulskog Društvenog centra 'Rojc'. Performans u režiji Jakova Labrovića i izvedbi Antee Vrdoljak rezultat je sedmodnevne rezidencije u sklopu programa 'ST Cirkus' financiranog kroz projekt 'DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara'.
vrijeme: 02.11.2019. 21 h
mjesto: Pula; Društveni centar Rojc
url: https://rojcnet.pula.org/index.php/hr/
U osnovi „Barehanded Sculptor“ produkcije je istraživanje atmosfere javnog prostora, istraživanje kako ljudsko tijelo može pojačati atmosferu specifičnih javnih prostora i kako tijela obogaćena cirkuskim (kontorcionizam, dislokacije i akrobatika) i plesnim (butoh ples) vještinama mogu prezentirati svoje mogućnosti bez narušavanja ravnoteže prostora. Tijekom rezidenciju u Puli istražit će se specifična arhitektura Rojca i način na koji prostor koji nema izvedbenu namjenu može postati takav.

Istraživanje za novi projekt ROOM 100 započeto je u kolovozu 2018. godine kada je redatelj Jakov Labrović pozvan na jednomjesečnu rezidenciju u Kopenhagen, u organizaciji Københavns Internationale Teater. Izmicanje izvedbene umjetnosti iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovođenje u javni prostor rezultiralo je work-in-progress prezentacijom u tvornici PrØvestenen u izvedbi Jakova Labrovića i Antonije Kuzmanić. Nakon toga uslijedile su rezidencije u češkom gradu Malovice kroz potporu češkog cirkuskog centra Cirqueon i kazališta Plum Yard Teater i u Sineu na Mallorci kroz rezidencijalni program Otočke veze (Island Connect) u organizaciji Centra za izvedbenu umjetnost C.IN.E. (Španjolska), rezidencijaskog centra BIRCA (Danska), zagrebačkog Fonda za druge/Domino i S.E.A. (umjetničko-ekološka multimedijalna platformu na otoku Silbi).

Osim rezidencije i performansa, Antea Vrdoljak 31. listopada, od 11:00 do 13:00 u prostoru udruge Čarobnjakov šešir, također u Društvenom centru Rojc, održat će besplatnu radionicu kontorcionizma. Kontorcionizam je cirkuska vještina ekstremne fleksibilnosti koja je u narodu poznata kao ljudi od gume. Radionica je osmišljena tako da se prođu i osnovne i napredne vježbe iz frontbendinga, backbendinga i oversplita, a koje povećaju fleksibilnost gornjeg, srednjeg i donjeg dijela leđa, ramena, zdjelice i kukova pa i mišića i tetiva nogu.
 
Broj polaznika je ograničen stoga su prijave obavezne na mail: antonia.kuzmanic@gmail.com, mobitel +385 99 668 1189 ili u inbox Facebook https://www.facebook.com/ROOM100SOBA100/ profila organizacije. Isti kontakti na raspolaganju su za dodatna pitanja.

Projekt "DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara" provodi Savez udruga Klubtura u partnerstvu s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade, Platformom za Društveni centar Čakovec, Savezom udruga KAoperativa, Platformom Doma mladih, Art radionicom Lazareti, Savezom udruga Molekula i Savezom udruga Rojca. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Klubtura.