Preskočite na glavni sadržaj

16. Festival knjige i književnosti 'Pazi, knjiga!'

16. Festival knjige i književnosti 'Pazi, knjiga!'
I ove godine, šesnaestu godinu zaredom, jesenji kulturni program glavnoga grada obogatit će književni festival namijenjen djeci i mladima 'Pazi, knjiga!', koji će se održavati od 4. do 16. studenog.
vrijeme: 04.11.2019.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/Pazi-knjiga-105623664142821/
U suradnji s Knjižnicama grada Zagreba i zagrebačkim osnovnim školama (te osnovnim školama i knjižnicama u Čazmi, Ivanić Gradu i Križevcima), a u organizaciji KNJIGE U CENTRU i KREATIVNE MREŽE iz Zagreba, održat će se trideset književnih zbivanja, otvorenja izložbi ilustracija te čak dva okrugla stola na kojima će nastupiti hrvatski pisci, ilustratori, književni teoretičari i knjižničari.

 
Što je slikovnica? Postoji li „likovni rukopis“? Kakve su to slikovnice za odrasle? Kako se pišu putopisi za djecu a kako prevode književni tekstovi za najmlađe? Kako zvuče priče na francuskom, arapskom i njemačkom? I koje je mjesto knjižnice u svijetu dječje mašte? – samo su neke od tema ovogodišnjih književnih događanja na kojima će nastupiti: Anke Ludewig (Njemačka), Darko Macan, Sanja Pribić,  Nikolina Manojlović Vračar, Silvija Šesto, Davorka Semenić Premec, Ana Đokić, Branko Kladarin, Jelena Pervan, Irena Zelena, Vanda Čižmek, Hawa Washily (Libija),  Mamadou Abdoulaye Seidi (Senegal), Šibenski pisci, Zoran Ferić, Zoran Pongrašić, Irena Jukić Pranjić, Valentina Briški, Tomislav Tomić, Denis Peričić, Diana Zalar, Dubravka Težak, Ranka Javor, Anda Bukvić, Dubravka Zima, Snježana Berak, Isabella Mauro, Natalija Dragoja, Davor Pavelić, Denis Bosak.

 

U okviru Festivala PAZI, KNJIGA! bit će otvorena i izložba ilustracija Vande Čižmek, počasne ilustratorice Festivala, koji potpisuje ovogodišnji festivalski vizual.


Zadnjeg dana festivala, u subotu 16.11.2019. u 20h održat će se svečana dodjela nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu OVCA U KUTIJI (pozornica Paviljona 6, Interliber)
 

Kratka povijest Festivala:


Festival PAZI, KNJIGA! održava se od 2003. godine pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.


Svake jeseni, u suradnji s gradskim knjižnicama, centrima za kulturu, galerijama, osnovnim i srednjim školama, na festivalu se preko svojih djela i/ili osobno, predstavi tridesetak autora, održi se jednako toliki broj festivalskih događanja (književnih tribina, književnih susreta, književnih radionica, izložbi, likovnih radionica) kojima prisustvuje između 2000 i 3000 posjetitelja. Uz Zagreb, kao epicentar festivalskih zbivanja, dio programa se održava i u drugim gradovima Hrvatske (dosad je festival posjetio Bjelovar, Krapinu, Karlovac, Belišće, Sisak, Ivanić Grad, Osijek. Koprivnica, Čazma, Križevci) te u inozemstvu (Sarajevo, Pančevo, Istanbul, Berlin, Beč, Kopar,  Lille).


Cilj festivala PAZI, KNJIGA! jest promocija knjige i književnosti, te općenito umjetnosti koja na bilo koji način ima veze s pisanom riječju (ilustracija, gluma, ulični performans), kod široke publike, s posebnim naglaskom na interakciju umjetnika djece i mladih.