Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na partnerstvo – Europski volonteri za kulturnu baštinu 2020.

Culture Hub Croatia - Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu, Split, traži partnere za suradnju na projektu Europski volonteri za kulturnu baštinu 2020. Prijedlozi se primaju do 22. studenog 2019.
prijava: 22.11.2019
url: http://culturehubcroatia.hr/

Culture Hub Croatia - Platforma za edukaciju, kreativnost i poticanje razvoja kroz kulturu je neprofitna organizacija iz Splita osnovana s ciljem razvoja lokalnih hrvatskih zajednica kroz prijenos znanja i vještina iz ostatka Europe i promicanje umjetničkih praksi. Veliki značaj pridajemo umrežavanju na lokalnoj i međunarodnoj razini i poticanju međusektorske suradnje.

Jedan od glavnih partnerskih projekata su njihove godišnje međunarodne volonterske radionice za kulturnu baštinu u suradnji s njemačkom organizacijom European Heritage Volunteers. Do sada su na radionicama sudjelovali mladi profesionalci iz više od dvadeset različitih zemalja koji su pod stručnim vodstvom radili na osmišljavanju idejnih rješenja i smjernica za održivo i inovativno korištenje, valorizaciju i tumačenje baštine, prilagođavajući prijedloge kontekstu i specifičnim potrebama odabrane lokalne zajednice. Nakon uspješno organiziranih radionica u Kaštelima (2017.), Rijeci (2018.) i Ivanić-Gradu (2019.), kroz ovaj poziv na partnerstvo tražimo domaćina iduće radionice u 2020. godini.

Radionice za kulturnu baštinu mogu biti praktične (npr. rad na arheološkom lokalitetu, restauraciji, uređenju javnih površina i sl.) ili planske (arhitektonsko planiranje, revitalizacija, održivo upravljanje, razvoj kulturnog turizma, mapiranje, dokumentacija i sl.), a mogu biti i dio vaših postojećih projekata. Trajanje radionice je između 10 i 14 dana, obično u mjesecu rujnu. Cilj je prilagoditi temu i program potrebama mjesta u kojem se ona organizira, potaknuti suradnju i ko-kreativni proces na lokalnom i medunarodnom nivou, učiniti lokalnu baštinu vidljivijom i osigurati održivost projekta i nakon radionice. Uloge partnera su slijedeće : European Heritage Volunteers regrutiraju međunarodne sudionike na temelju njihovih kompetencija i profila za odabrani tip radionice (u prosjeku osam); Culture Hub Croatia regrutira sudionike iz Hrvatske (u prosjeku dva), osigurava metodološku podršku i stručnu koordinaciju radionice prije, tijekom i nakon projekta; a domaćini – lokalni partneri iz odabranog hrvatskog grada predlažu tematiku radionice prema njihovim potrebama te osiguravaju logističku i tehničku podršku tijekom radionice.

Uključivanje ostalih hrvatskih gradova, udruga i ostalih aktera u ovaj partnerski projekt nam je iznimno značajno ne samo zbog promicanja bogate i raznolike hrvatske kulturne baštine, već i zbog poticanja inovativnijeg korištenja iste kao ekonomskog resursa koji uvelike može pridonijeti održivom razvoju naših povijesnih gradova.

Svoje prijedloge u obliku kratkog opisa lokaliteta na kojem bi željeli organizirati radionicu, ali i sve dodatne upite vezane za organizaciju i uloge partnera, šaljite na info@culturehubcroatia.hr. Prijedlozi za 2020. godinu se primaju do 22.11.2019.