Preskočite na glavni sadržaj

Halloween u 'Tuškancu'

U srijedu, 30. i četvrtak, 31. listopada, kino 'Tuškanac' priređuje program Halloween u Tuškancu. Program započinje kultnim hororom 'Suspiria' (1977.), najuspjelijim filmom Darija Argenta i ostvarenjem uvrštavanim na popise najstrašnijih filmova svih vremena.
vrijeme: 30.10.2019.
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1
url: http://kinotuskanac.hr/
Riječ je o efektno stiliziranom i estetiziranom djelu koje imponira promišljenom uporabom raskošnog, jarkog i prezasićenog kolorita, maestralnim kreiranjem ugođaja tjeskobe, ekspresivnom vizualnošću i zanimljivom glazbom koja izuzetno pridonosi atmosferičnosti cjeline.

 

Iste večeri je i Karneval duša (1962.), jedini dugometražni redateljski projekt Herka Harveyja. Riječ je o izuzetno uspjelom hororu vrlo sugestivno kreiranog tjeskobnog ugođaja, koje zapletom podsjeća na priče iz kultne serije Zona sumraka. Dugo zanemareno, a danas kultno ostvarenje glasoviti David Lynch uvrstio je među svoje omiljene filmove, a film se toliko svidio Georgeu A. Romeru da je prema njegovim likovima oblikovao zombije iz antologijske Noći živih mrtvaca.

 

Petak donosi antologijski horor Williama Friedkina Egzorcist (1973.), nagrađen Oscarom za najuspjeliji adaptirani scenarij i najbolji zvuk, te Zlatnim globusima za najbolji film, redatelja, scenarij i sporednu glumicu. Jedan od ključnih i prijelomnih naslova u okvirima žanra horora kontroverzno je i često osporavano, ali i iznimno provokativno i istinski zastrašujuće ostvarenje koje predvodi sjajna glumačka postava koju čine Ellen Burstyn i Max von Sydow.

 

Za kraj Halloweena pripremljen je Teksaški masakr motornom pilom (1974.), kultno i prijelomno ostvarenje Tobea Hoopera u kojemu je već od naslova testirao do kojih granica nasilnosti (se) smije ići na velikom platnu. Odbacivanjem klasičnih žanrovskih motiva ponudio je redefiniciju horora, u njegovu je filmu zlo iracionalno, a nasilje divlje, dok autor ne poseže ni za kakvim psihološkim ili kulturološkim objašnjenjima postupaka negativca i njegove obitelji.