Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje devetog kola bibliofilske edicije 'Riječ i slika' Zdenke Pozaić

Deveto kolo bibliofilske edicije Riječ i slika hrvatske akademske slikarice, grafičarke i dizajnerice Zdenke Pozaić bit će predstavljeno u utorak, 29. listopada, u 12 sati, u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
vrijeme: 29.10.2019.
mjesto: Zagreb, NSK
url: http://www.nsk.hr

U devetome kolu edicije Riječ i slika nalazi se pet pjesničko-grafičkih mapa. Svaka pojedinačno čini jedinstvo jedne grafike i pjesme. U ovome su kolu umjetnicu svojim pjesmama inspirirali Marin Držić, rumunjski pjesnik Mihai Eminescu (u prepjevu Mate Marasa), Tin Ujević, čija je Igračka vjetrova odabrana u prepjevima Hedi Blech-Vidulić  (na njemačkome) i Vande Mikšić (na francuskome jeziku), mađarski pjesnik János Sziveri (u prepjevu Lee Kovács) i Dražen Katunarić s elegijom Pismo s otoka u prepjevima Borke Legras i Fernanda Cambona (na francuskome) te Hedi Blech-Vidulić (na njemačkome jeziku).

U bibliofilskoj ediciji Riječ i slika, u svih devet kola, objavljeno je 58 pjesničko-grafičkih mapa u kojima je Zdenka Pozaić spojila grafički izričaj i ljubav prema lijepoj riječi. Drvorezi i linorezi ručno su otisnuti te uvezani zajedno s pjesmama brojnih hrvatskih i inozemnih književnika, a bitno je istaknuti i vrijednost brojnih prevoditelja pisane riječi.

Novu ediciju Zdenke Pozaić predstavit će mr. sc. Tamara Ilić-Olujić, voditeljica Grafičke zbirke NSK i akademik Tonko Maroević. Na predstavljanju će sudjelovati i dramski umjetnik Dragan Despot, hrvatski prevoditelj i pjesnik Mate Maras, dr. art. Mira Muhoberac, književnik Dražen Katunarić, prevoditeljica Lea Kovács i autorica Zdenka Pozaić.

'S nekoliko desetaka likovno-poetskih minimapa Zdenka je Pozaić sačinila uvjerljivu i pokretljivu izložbu svojih odabranih grafika, pretežno linoreza, no istodobno i zanimljivu antologiju stihova raznovrsne provenijencije, najčešće u domaćem i inozemnom pjesničkom ruhu. Ukoričivši zajedno po jednu pjesmu odabranoga autora i po jednu vlastitu viziju olikovljenu sredstvima medija kojim se uglavnom služi, ona je u kolekciji „Riječ i slika“ potražila i našla afinitete lirskoga predznaka, ostvarila zanimljive paralelizme ili kontraste vizualnih i diskurzivno-intuitivnih suzvučja i slojeva.' (Iz popratnoga teksta Rane i zrele usporedbe Tonka Maroevića)