Preskočite na glavni sadržaj

Festival PSSST! ove godine na temu 'Žene u nijemom filmu'

Festival PSSST! ove godine na temu 'Žene u nijemom filmu'
Trodnevni Festival nijemog filma  PSSST!, koji se u svom trinaestom izdanju održava na temu 'Žene u nijemom filmu', otvara se u četvrtak u Centru za kulturu Trešnjevka, gdje će se za glavnu nagradu, Veliki Brcko, natjecati 23 kratkometražna filma. Ulaz na festival je slobodan!
vrijeme: 24.10.2019.
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Trešnjevka, Park Stara Trešnjevka 1
url: http://festivalnijemogfilma.com/hr/
 

Uz konkurenciju, koja donosi raznovrsna ostvarenja iz Europe, Azije, Amerike i Afrike, za festival su pripremljene projekcije filmskih klasika iz zlatnog doba nijemog filma, uz glazbenu pratnju uživo, koje se u skladu s ovogodišnjom temom fokusiranju na važne glumice, redateljice i producentice.

 

"Doprinos žena u razdoblju nijemoga filma najpoznatiji je u području glume, no žene su se s uspjehom bavile i drugim poslovima, pa su tako zapamćene neke važne autorice nijemoga filma", napominje se u najavi festivala.

 

"Prisutne u impresionizmu, nadrealizmu, američkom slapsticku, angažiranim melodramama, etnografskom filmu i drugim žanrovima i strujama, autorice predstavljaju važan a često zanemaren segment razdoblja nijemog filma", dodaje se.

 

Jedna od njih bila je Alice Guy Blaché,  koja će u programu biti zastupljena s razrađenijim, američkim filmovima, a tu je i glumica i redateljica Mabel Normand koja je, kao i drugi glumci slapsticka, smatrana koautoricom i kada nije bila redateljica.

 

Pozornost će se dati i velikoj američkoj autorici Lois Weber, dok će se danas manje poznata redateljica Ruth Ann Baldwin predstaviti rijetkim primjerom ženskog tumačenja žanra vesterna u razdoblju nijemog filma.

 

U suradnji s Hrvatskom kinotekom predstavlja se i hrvatska nijemofilmska baština, iz koje su za ovu godinu izabrani filmovi koji pokazuju kako se na ovim prostorima planinarilo tridesetih godina prošlog stoljeća.

 

Filmovi Škole narodnog zdravlja "Velebit" (1932) i "Mladost, zdravlje, radost" (1938) prikazuju planinare kako kroče kroz predjele Velebita i Samoborskog gorja te se odmaraju u planinarskim domovima tog doba.

 

Ti filmovi otkrivaju i kako su izgledala lička i samoborska naselja i utvrde, kako je živjelo seosko stanovništvo. U "Velebitu" duhoviti  međunaslovi često komentiraju detalje seoske svakodnevice, a "Mladost, zdravlje, radost" prati školarce u penjačkom pohodu na Samoborsko gorje.

 

Nakon projekcija u  gledateljima će povijest planinarenja približiti Alan Čaplar, planinski publicist, vodič i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza.

 

U programu s izvedbama uživo sudjeluju odabrani glazbenici, majstor klavira Vitomir Ivanjek, Kaplowitzi (međunarodno aktivni glazbenici Joe i Lela) te sastav Sonic Diptych & Leo (Ivan Kapec i Borko Rupena s pridruženim umjetnikom Leom Beslaćem). (Hina)