Preskočite na glavni sadržaj

15. Jazz Ex Tempore u Opatiji od 24. do 26. listopada

Projekt Jazz Ex Tempore slavi 15. rođendan, a na festivalu će od 24. do 26. listopada u Opatiji sudjelovati gosti iz Egipta Amro Salah i Noha Fekry te hrvatski glazbenici Elvis Stanić, Henry Radanović i Marko Lazarić, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 24.10.2019.
mjesto: Opatija
url: https://www.liburniajazz.hr/
Amro Salah će u četvrtak, 24. listopada u opatijskoj vili Antonio govoriti o razvoju jazza u Egiptu, a Nora Fehry će u petak 25. listopada publiku upoznati s tradicionalnom egipatskom glazbom i dodirnim točkama s jazzom.

Kao kruna svakog Jazz Ex Tempore projekta, održat će se završni koncert u Centru Gervais, u subotu, 26. listopada.

Amro Salah (glasovir) jedan je od najpoznatijih umjetnika na egipatskoj jazz sceni, koja je počela rasti sredinom devedesetih. Sudjelovao je u brojnim jazz projektima i ansamblima, a početak njegove jazz karijere je s bendom Afro Jam i basistom Hasanom Khalilom.

Noha Fekry je skladateljica i pjevačica čiji repertoar uključuje nekoliko glazbenih žanrova - arapsku glazbu, jazz i pop. Noha je surađivala s eminentnim libanonskim umjetnikom Ziad Al-Rahbanijem i sudjelovala na mnogobrojnim međunarodnim glazbenim festivalima.

Elvis Stanić (gitara, harmonika) je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih gitarista i harmonikaša. Vođa je Elvis Stanić Groupa, jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.

Bas gitarist i kontrabasist Henry Radanović svirao je u riječkim pop-rock bendovima, da bi se 90-ih posvetio jazzu. Surađuje s najpoznatijim hrvatskim jazz glazbenicima, izdaje samostalni album Long Distance, a nedavno je snimio album s Denisom Razumovićem Urban Minority.

Marko Lazarić (bubnjevi) se od 1996. profesionalno bavi glazbom, a dvije godine nakon toga počinje svirati s Elvis Stanić Group u kojoj se zadržava do 2005. Član Big banda HRT-a je od 2007. Više puta je nagrađivan Nagradom Status za najistaknutijeg bubnjara u jazz i u pop-rock kategorijama.

Jazz Ex Tempore je multikulturni glazbeni projekt pokrenut 2005.m s ciljem okupljanja vrsnih poznavatelja vlastite kulturne baštine i suvremenih glazbenih pravaca iz različitih regija i zemalja Europe i svijeta. Umjetnici tijekom zajedničkog rada stvaraju glazbu koju karakterizira fuzija različitih glazbenih tradicija, skladaju originalne, još nigdje izvedene kompozicije, a dio svog iskustva prenose i javnosti.

U tom projektu je do sada je sudjelovalo 58 umjetnika iz 27 država, a predstavljeno je 28 različitih intrumenata. (Hina)