Preskočite na glavni sadržaj

Subota u etno selu: Izložba 'Slatke tajne medičarskog obrta'

U sklopu Dana europske baštine, koji su u Muzeju "Staro selo" Kumrovec posvećeni obilježavanju 50. godišnjice upisivanja Muzeja "Staro selo" Kumrovec u Registar spomenika kulture I. kategorije, realizirati će se tradicijska manifestacija 'Subota u etno selu'. U sklopu manifestacije bit će otvorena izložba 'Slatke tajne medičarskog obrta', autorice Tihane Kušenić.
 
vrijeme: 26.10.2019.
mjesto: Muzej Staro selo Kumrovec
url: http://www.mss.mhz.hr/
Izložba je posvećena izradi medičarsko-svjećarskih proizvoda i obiteljima koji se još uvijek bave ovim obrtom na prostoru Krapinsko-zagorske županije. Izložbom će se prikazati i predmeti iz fundusa Zbirke oruđa i alati Muzeja „Staro selo“ Kumrovec.

Medičarsko-svjećarski obrt jedan je od najstarijih obrta na svijetu koji je na ovim prostorima već stoljećima prisutan. Licitarski su proizvodi do današnjih vremena ostali ručni rad, oslikani tradicijskom tehnikom svaki proizvod je unikat za sebe. Tako je i svaki majstor zaslužan za prepoznatljivost licitara kao simbola nacionalnog identiteta. Iz tog razloga, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske 2007. godine uvrstilo je medičarski obrt s područja sjeverozapadne i središnje Hrvatske u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Popis zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara. Ujedno, kao hrvatski autohtoni suveniri licitari su uvršteni 2010. godine na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tijekom cjelodnevnog programa posjetitelji će moći uživati u prikazu starih zanata te  bogatom folklorno scenskom programu, u izvedbi etno udruge "Zipka" iz Kumrovca, Nevenke Gregurić i Ansambla "Zabok". Program je tematski posvećen svadbenim običajima Hrvatskog zagorja koji se u Muzeju "Staro selo" Kumrovec prikazuju 36 godina.

Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2020.

Program manifestacije →