Preskočite na glavni sadržaj

'Izlazite li vanka?' pobjednik 17. Festivala prvih

Kratki dokumentarni film Ines Jokoš 'Izlazite li vanka?', pobjednik je 17. Festivala prvih, smotre dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila, priopćio je organizator.
vrijeme: 19.10.2019.
mjesto: Zagreb
url: http://www.studio-artless.hr/
Tema ovogodišnjeg festivala bila je nestalna ljubav, a u žiriju si bili sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture Ana Fazekaš i stručna suradnica za marketing Centra KNAP Lucija Duda.

 

"Izlazite li vanka?" intimistički je prikaz života dvoje starijih građana grada u kojem su snimani filmski spektakli poput Igre prijestolja i Robina Hooda, u kojem su boravile zvijezde svih veličina i o kojem se gotovo sve zna... "I dok hodaju tako oslonjeni jedan o drugoga po skliskim ulicama Dubrovnika, oko njih se događa masovni turizam, spektakl, a oni su ovdje i neprimjetno klize prema staračkom domu. Kamera prodire u njihovu svakodnevicu i prati ih kao dva duha, relikta prošlosti, koji se ogoljuju pred nama i nude se da ih vidimo", stoji u obrazloženju nagrade.

 

Posebno priznanje žiri je dodijelio radu "Mornari se drže kopna" Lene Rihnovski smatrajući da je riječ o odvažnom tekstu koji žustrim potezima skicira zasićeni ljubavni sudar dvoje ljudi, a publika je najboljim ocijenila koloritni .gif Nine Šegović, "Relationship interference".

 

Nakon dodjele nagrada održana je poetska večer "Ljubav u doba koleričnosti", pjesnika i filozofa Hrvoja Jurića.

 

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.). (Hina)