Preskočite na glavni sadržaj

Dubrovnik: Na 8. DUFF-u u konkurenciji gotovo sedamdeset filmova

Osmo izdanje Dubrovačkog filmskog festivala za djecu i mlade Mediterana (DUFF) svečano je otvoreno u četvrtak navečer u dubrovačkom kinu 'Sloboda', a u četiri dana pod sloganom 'Create beyond Measure' prikazat će se 68 kratkometražnih filmova raznih žanrova u osam kategorija.
vrijeme: 17.10.2019.
mjesto: Dubrovnik
url: http://duff.kinematografi.org/
Festival organiziraju Kinematografi Dubrovnik, udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan.


Đive Galov iz Kinematografa Dubrovnik izjavila je na otvorenju kako na festivalu sudjeluje preko 150 djece i njihovih mentora iz desetak zemalja Mediterana.


„Ove godine nudimo još veći broj radionica i sadržaja za mlade i izazvale su velik interes, a prikazat ćemo i prvi hrvatski bezbudžetni film 'Zagrebački ekvinocij' te španjolski dokumentarac 'Putovanje kroz Pradu'“, rekla je Galov.


Napomenula je i kako je festival kroz protekle godine dao doprinos i brojnim mladim sudionicima koji su kasnije upisivali dramske akademije.


Festival je počeo još u utorak 15. listopada s brojnim radionicama i bogatim popratnim programom. Natjecateljski program odabrao je žiri u čijem sastavu su osječki animator i ilustrator Marko Dješka, filmski djelatnik, novinar i ekolog iz Siska Daniel Pavlić te filmski djelatnik i voditelj festivala „Kratka forma“ Boban Stefanović.


Ocjenjivački žiri ovogodišnjeg DUFF-a čine filmska kritičarka Dina Pokrajac, animatorica i scenaristica Evgenija Golubeva te dramska glumica Ornela Vištica, a filmovi se bore za ukupno deset festivalskih nagrada. Nagradu za najbolji film dodijelit će festivalska publika, a nagradu za najbolji animirani film dubrovački školarci.


Tijekom festivala organizirane su i projekcije animiranih filmova „Djeca biraju“, kao i radionice glume i stvaralaštva, optičkih igračaka kao uvoda u medijsku pismenost, igranog i animiranog filma, fotografije te glazbe i zvuka na vlogu i youtubeu.


Voditelji radionica su članovi udruge Motion te Wild kids animation studio, Dubravka Tullio, Nikola Janković, Douglas Herman i Goran Bisić. Tijekom festivala održat će se i 'masterclass' predavanje redatelja, scenarista i producenta Jerka Bana o osnovama filmske i televizijske produkcije.


Festival, koji se ove godine održava u (pod)znaku Orlanda i njegovog lakta, a uz partnerstvo europskog projekta namijenjenog mladima #EUandME, u ime pokrovitelja Grada Dubrovnika otvorila je zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. (Hina)