Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mihaela Štebiha u Gradskom muzeju Varaždin

U sklopu Srijede u Muzeju, 23. listopada, u varaždinskoj palači Herzer (GMV) otvara se izložba skulptura u kristalnom staklu i kamenu, umjetnika Mihaela Štebiha, kojom autor obilježava 50 godina svog stvaralaštva. 
vrijeme: 23.10.2019.
mjesto: Varaždin, GMV, Franjevački trg 10
url: http://www.gmv.hr/


Apstraktne fluidne forme glavna su karakteristika i prepoznatljivost Štebihova djela, koji u potpunosti poštuje i vrednuje svojstva žitke staljene kristalne mase. Pri postizanju umjetničke vizije vodi se idejom „manje je više“ te svoju umjetničku intervenciju svodi na minimum kako bi prepustio užarenoj masi  „trenutak“ da se oblikuje u svojoj kauzalnosti. Haiku je nit vodilja koja ga prati kao autora likovnog ali i književnog stvaralaštva, s obzirom na to da se aktivno bavi i pisanjem haiku poezije, iznova ga usmjeravajući na jednostavnost, sažetost i iskrenost prikaza.   

Izložba Mihaela Štebiha otvara se u 19 sati, a za razgled je postavljena do 15. prosinca ove godine.   

Mihael Štebih (r. 1948., Čakovec) diplomirao je kiparstvo 1972. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Valerija Michielija. Od 1984. do 2002. živio je u Kanadi. Sudjelovao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te kiparskim kolonijama i simpozijima. Uz kiparstvo, bavio se i slikanjem, ponajprije u tehnici pastela te fresco-slikarstva i mozaika. Autor je javnih skulptura u nekoliko hrvatskih gradova i u inozemstvu, a njegova djela nalaze se i u brojnim muzejskim ustanovama, sakralnim objektima i privatnim zbirkama. Eksperimentirao je u različitim kiparskim materijalima: glini, terakoti, gipsu, bronci i drvu, da bi odabrao staklo kao materijal koji najviše odgovara njegovoj poetici i u kojemu od 1982. kontinuirano oblikuje skulpture.