Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen programski pravac EPK Doba moći

Programski pravac Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture pokušat će dati različite odgovore na pitanje što Rijeka može dati Europi danas, kazala je ravnateljica Rijeka 2020 Emina Višnić na predstavljanju ovog programskog pravca u četvrtak u Rijeci.
vrijeme: 17.10.2019.
mjesto: Rijeka
url: https://rijeka2020.eu/program/doba-moci/
Doba moći inspirirano je Rijekom kao svojevrsnim laboratorijem europske povijesti i govori o različitim oblicima i odnosima moći kroz povijesne i umjetničke izložbe, vrhunske kazališne, plesne i operne predstave i druga događanja.


Višnić je istaknula da se ovaj programski pravac bavi nizom tema vrlo aktualnih danas u Europi, poput pitanja granica ili odnosa prema drugima i drugačijima.


Iz programa je izdvojila Needcompany Festival u HNK Ivana pl. Zajca, s trima predstavama belgijske umjetničke skupine Needcompany, jednog od najvažnijih europskih kazališta danas s temama povijesti i posljedica povijesti te umjetničku audiovizualnu instalaciju njemačkog umjetnika svjetskog glasa Heinera Goebbelsa Anakrono kupalište, na prostoru zapuštenih unutarnjih bazena na Školjiću, kojom se autor osvrće na prolaznost i promjenjivost.


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar kazao je da se kroz Doba moći, željelo "ući u koštac s pokušajem utvrđenja gradskog samopoimanja". "Rijeka je čudan grad, uvijek na razmeđi civilizacija i uvijek je bila ili nečije leno ili nalik na kolonijalnu točku na europskoj mapi, a sad je prvi put u poziciji da se ozbiljno razvija iznutra, prema željama odozdo, iz lokalnog", ustvrdio je.


Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević je iz izvedbenog dijela programa, uz Needcompany Festival, izdvojio premijernu izvedbu nove inačice kultne riječke predstave "Vježbanje života" po romanu Nedjeljka Fabrija, pod nazivom "Vježbanje života - drugi put" u režiji samog Blaževića i Franke Perković, koja se upravo  izravno bavi riječkom poviješću. Također je istaknuo i premijeru baleta jednog od vodećih europskih koreografa Andonisa Foniadakisa "Plamteća voda" te prvu izvedbu Wagnerove opere "Tristan i Izolda" u Rijeci, u režiji velike američke redateljice Ann Bogart.


U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u tijeku je izložba "D'Annunzijeva mučenica", kao prvi element programa EPK, koja će ostati otvorena cijele godine, u svibnju će se u ovom muzeju postaviti velika izložba "Granice - između reda i kaosa", o granicama na širem području Rijeke te njihovu utjecaju na oblikovanje identiteta stanovnika, a krajem 2019. godine izložba "Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci - Kresnik i Cremnona", u povodu 150. godišnjice rođenja Riječanina Franje Kresnika, proučavatelja izrade violina i njihova graditelja, navela je ravanteljica PPMHP Nikolina Radić Štivić.


Muzej grada Rijeke u programu Doba moći sudjeluje sa samo dva elementa programa, ali izuzetno velika i važna, rekao je ravnatelj Ervin Dubrović. To su otvorenje stalnog postava u budućem novom sjedištu muzeja, Palači šećera, kako je Dubrović nazvao upravnu zgradu nekadašnjih industrijskih kompleksa, na mjestu današnjeg Benčića, do sad poznatu kao Palača šećerane, te stalnog postava na brodu "Galeb".


U Palači šećera, rekao je, predstavit će se povijest Rijeke u kontekstu srednjeeuropskog prostora te poveijst samog industrijskog kompleksa na ovom mjestu. Na brodu "Galeb", školskom brodu ali i plovećoj rezidenciji Josipa Broza Tita, prikazat će se širenje utjecaja u svijetu na spretan način. Tu se neće govoriti o tome je li taj čovjek bio dobar ili loš za ovaj kraj, je li bio zločinac ili heroj, nego o tome kako je mala zemlju učinio važnom u svjetskim okvirima, rekao je Dubrović.


Muzej moderne i suvremene umjetnosti priredit će veliku izložbu "'90.: ožiljci" o suvremenoj umjetnosti u istočnoeuropskim zemljama iz '90-ih godina 20. stoljeća, prateću međunardonu konferenciju, 3. bijenale industrijske umjetnosti, retrospektivnu izložbu radova Sanje Iveković i još niz umjetničkih intervencija u javnom prostoru.    


U programu Doba moći su još i dvije velike konferencije o povijesti Rijeke u prošlom stoljeću, instalacije i performansi o Golom otoku i brojna druga događanja. (Hina)