koncert, najave

Nova sezona ansambala HRT-a donosi i novi ciklus - Gaudeamus


vrijeme: 25.09.2017. - 07.06.2018.

Nova koncertna sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije, Simfonijskog orkestra, Zbora, Jazz orkestra i Tamburaškog orkestra HRT-a, uz pet etabliranih ciklusa ove godine donosi i jedan novi - Gaudeamus, koji je posvećen mladim glazbenicima. 

Koncerti, glazbene suradnje i programi ansambala predstavljeni su u četvrtak u Hrvatskom glazbenom zavodu, novom prostoru za nastupe ciklusa Sfumato Zbora HRT-a.

Ivana Kocelj, rukovoditeljica Radne jedinice Glazba na HRT-u rekla je kako stare i nove cikluse te četrdesetak različitih programa veže zajednički nazivnik - visoka kvaliteta i velika imena. "Uvijek se trudimo i svake se godine nastojimo nadmašiti o čemu svjedoči velika koncentracija vrhunskih umjetnika koji se redovito odazivaju na naše pozive", ustvrdila je Kocelj, dodavši kako, da su na dobrom putu, pokazuju pretplate kojih je svake godine sve više. 

Kao najveće ovosezonsko snimanje najavila je ono opere "Nikola Šubić Zrinski", čime se nastavlja niz slavnih opera koje se dosad još nisu bile objavljene na CD-ovima. 

U okviru novog ciklusa, Gaudeamus, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupit će šest mladih umjetnika koji su pobijedili na prestižnim međunarodnim natjecanjima. "Tim ciklusom želimo afirmirati mlade ljude u našoj struci, ali i našu struku među mladima", istaknula je.

Osim u novom prostoru Zbor HRT-a u novu sezonu ulazi i s novim šefom dirigentom, Tomislavom Fačinijem, a upravo se priprema za gostovanje na Tenso danima u Novoj Gorici. 

Po Fačinijevim riječima, novi prostor trebao bi poboljšati kvalitetu zvuka (što je zbor i 'isprobao' na predstavljanju), a još jedan ovogodišnji akcent stavio je na pojačanu međunarodnu djelatnost.  

Ciklus Sfumato tako već 25. rujna donosi koncert "Iz prijestolnice zborske glazbe" jednog od najboljih svjetskih zborova, Latvijskog radijskog zbora, koji će se predstaviti odabirom skladbi svog podneblja, a predvodit će ga jedan od najmarkantijih zborovođa zaslužan za 'baltički fenomen' Sigvards Klava.

Simfonijski orkestar HRT-a novu sezonu započinje snimanjem skladbe "Dithyrambos" Stanka Horvata uz maestra Mladena Tarbuka, a prvi koncert sezone njegova Majstorskog ciklusa bit će  "Chant du ménéstrel"  5. listopada u Koncertnoj dvorana Vatroslava Lisinskog,  pod ravnanjem šef-dirigenta Enrica Dinda, koji se ponovno pojavljuje u ulozi solista violončelista i dirigenta.

Gost Majstorskog ciklusa bit će u travnju istaknuti svjetski violončelist Mischa Maisky koji će, najavljeno je, pred zagrebačku publiku podastrijeti introspektivni svijet Drugog koncerta za violončelo i orkestar Dmitrija Šostakoviča.

U tom će ciklusu nastupiti, među ostalima, mlada zvijezda, pijanist Aljoša Jurinić, diva klarineta Sharon Kam, a francuski dirigent Pascal Rophé će ravnati koncertom u povodu stote obljetnice smrti Cludea Debussyja.

Kanconijer, zajednički ciklus Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, ove sezone na koncertima četvrtkom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog donosi Verdijev Requiem, koncertu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinjski, Händelov oratorij Mesija te program "Glazbeni puti Ćirila i Metoda", s djelima Janačeka i Gotovca.

Andreas Marinello, šef dirigent Jazz orkestra, rekao je kako će se u Jazz ciklusu nastaviti poticati mladi naraštaj, a ponovno je priređen šarolik program, po izboru gostujućih umjetnika, ali i po stilovima.

U Dvorani Gorgona MSU-a održat će se sedam koncerata, od nastupa finskog saksofonista i flautista Jimija Tenora 11. listopada, kao prvim koncertom u sezoni do nastupa Tamare Obrovac i Transhistria Orchestra.

Tamburaški orkestar HRT-a svoj će ciklus U ozračju tambure otvoriti 1. listopada koncertom s osnovnoškolcima u Zlataru, a i završiti u znaku mladih glazbenika - 20. svibnja na koncertu u Studiju Zvonimir Bajsić, najavio je Siniša Leopold, šef-dirigent tog orkestra.

Među ostalim ove će sezone imati autorsku večer Alfija Kabilja, Novogodišnji koncert: Valceri, polke i druge špelancije u zagrebačkom HNK te koncerte "Pjesme našem gradu", "Slavonija u ozračju tambure" te "Oliver i Tamburaški orkestar HRT-a". 

Pretplata za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer u prodaji je na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, pretplata za ciklus Zbora HRT-a i Kanconijer na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda. 

Za ciklus Jazz orkestra HRT-a ulaznice su u prodaji putem sustava ulaznice.hr, te dva sata uoči koncerta u Muzeju suvremene umjetnosti, dok je ulaz na koncerte iz ciklusa U ozračju tambure slobodan, uz prethodnu najavu na telefon 060 506 606 koji je aktivan tjedan dana uoči koncerta. (Hina)
 
Raspored koncerata

(D.H.F., 14.09.2017)