koncert, najave

Dvorana Lisinski organizira ciklus koncerata u Rijeci


vrijeme: 26.09.2017. - 14.12.2017.
mjesto: Rijeka

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog prvi put organizira koncertni ciklus izvan Zagreba i to u Guvernerovoj palači u Rijeci, s četirima koncertima uglednih umjetnika u razdoblju od rujna do prosinca, najavljeno je u četvrtak u Rijeci na konferenciji za novinare. 

Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević ocijenio je da je ovo povijesni događaj za ovu instituciju, s obzirom na to da će prvi put od osnutka prirediti koncert u nekom drugom gradu. Razlozi uspostavljanja suradnje s Rijekom su dokaz prijateljstva i suradnje Zagreba i Rijeke te spoj dvaju vrhunskih hrvatskih skladatelja, Vatroslava Lisinskog i Ivana Zajca, koji je iz Rijeke došao u Zagreb i tamo poticao izvođenje djela Lisinskoga.

Mjerilo za odabir izvođača u ovom ciklusu bilo je njihova kvaliteta, da predstavljaju najbolje što trenutačno postoji u hrvatskoj glazbi, ali i raznolikost njihova zvuka, kazao je Sirišćević.

Tako će ciklus otvoriti Zagrebački solisti 26. rujna s programom djela Mozarta, Bacha i Bartoka, a 26. studenoga će se riječkoj publici predstaviti četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak, okupljenih u Papndopulo kvartetu.

Pijanist Aljoša Jurinić, prvi pijanist iz Hrvatske koji se uspio plasirati u finale najprestižnijeg pijanističkog natjecanja na sveijtu, Chopinova natjecanja u Varšavi nastupit će 13. studenoga, a Ciklus zatvara koncert vrhunskog gitarista Petrita Cekua 14. prosinca.

Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar kazao je da je ovaj odjel godinama tražio način kako pojačati izvaninstitucionalnu scenu klasične glazbe u Rijeci, odnosno onu koju se priređuje izvan kruga riječkoga HNK. Nakon više neuspješnih pokušaja sada se pojavila Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog i to nas vrlo veseli, rekao je Šarar.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Nikola Ivaniš kazao je da je vrlo vrijedna podrška Koncertne dvorane Vatroslav Linsiki na ovaj način projektu Europske prijestolnice kulture 2020, izrazivši uvjerenje da će se nastaviti s ovakvim programom i sljedećih godina. Ovime se djeluje u skladu s našim promišljanjem da nas zanima samo izvrsnost u provedbi projekta, rekao je.

Zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić  Vukičević kazala je da se nada da će ovo biti jedan od najboljih uvoda u projekt EPK 2020. Cijeloj Hrvatskoj treba omogućiti da vidi i čuje najbolje, te je u skladu s time priređen ovaj ciklus, rekla je.

Okupljene je pozdravio i koncertni majstor Zagrebačkih solista Sreten Krstić.

Potporu organizaciji ciklusa daju gradovi Rijeka i Zagreb. (Hina)
 

(D.H.F., 14.09.2017)