Preskočite na glavni sadržaj

'Improvizije' Ane Paška u Maloj sceni 24. listopada

Kazalište Mala scena ugostit će u četvrtak, 24. listopada, glazbeno-poetski performance autorice i izvođačice Ane Paška 'Improvizije', koji objedinjuje poeziju i crtice iz autoričina života s glazbom koju sama izvodi na nekoliko instrumenata.
vrijeme: 24.10.2019.
mjesto: Zagreb, Kazalište Mala scena, Medveščak 2
url: http://www.mala-scena.hr/
Kako se ističe u najavi, "Improvizije" nastaju kao "ogoljeni proces" stvaranja 'iz trenutka', gdje autorica nastoji objediniti neke od svojih vizija, bilo na razini priče ili na razini glazbe, i improvizaciju.


"Htjela sam pred publikom učiniti ono što često radim kući i uglavnom mi uspijeva: sjednem za klavir, cajon, uzmem harmoniku, gitaru, flautu, trubu, drombulju  ili lonac u kojem taj dan kuham i sviram što mi u tom trenutku dođe, a skupa s glazbom dolaze mi i riječi pa se kristalizira priča, dogodi greška na kojoj se zadržim dovoljno dugo da me odvede u nešto potpuno novo", rekla je umjetnica o izvedbi.


Ane Paška umjetničko je ime izvođačice, glazbenice, dramaturginje i ilustratorice Ane-Marije Fabijanić. Nakon završene dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, studirala je film i video na splitskom UMAS-u. Godine 2011. počinje s radom kao dramska pedagoginja u studiju PlayDrama pod umjetničkim vodstvom Elvisa Bošnjaka.


U splitskom Gradskom kazalištu mladih postavila je 2014. autorsku glazbenu predstavu "Slikovnica od pidžame", popraćenu izložbom i knjigom pjesama pisanih u rukopisu te vlastitih ilustracija. Slijedi, 2016. projekt "JaMajka Dream", istoimena knjiga i predstava posvećena iskustvu majčinstva u kojoj je jedna od četiri izvođačice, te autorica teksta i glazbe.


Godine 2013. s kolegicom Maricom Grgurinović osnovala je kazalište BESA, prvo profesionalno otočko kazalište u Hrvatskoj sa sjedištem u Visu, koje isključivo proizvodi autorske predstave, a u svom djelovanju objedinjuje ideju kazališnog laboratorija i održivog permakulturnog razvoja. Autorica je i triju kratkih eksperimentalnih filmova, "Tutasputa", "CilinDAR" i "Mliječni put", prikazanih na festivalima diljem svijeta, u Nigeriji, Iranu, Londonu, Floridi, Velikom Taboru, Rijeci i drugdje.


Njezin projekt "Improvizije" najavljen je kao glazbeni performance u kojemu svoju poeziju i crtice iz života upotpunjava glazbom svirajući nekoliko instrumenata (klavir, cajon, gitara), dočaravajući različite emotivne atmosfere svojim glasom i improvizacijama koje su prožete tijekom cijele izvedbe. (Hina)