izložba

Skupna izložba 'Žena – trudnica – majka'


vrijeme: 19.09.2017. - 13.10.2017.
mjesto: Galerija Vladimir Bužančić

Unutar godišnje programske koncepcije Galerije Vladimir Bužančić pod nazivom Tijelo i um osmišljena je i skupna problemska izložba pod nazivom Žena – trudnica – majka: zelene sfere i nekropolitike koja se otvara 19. rujna u 19 sati.  

Predstavit će se radovi sljedećih umjetnica – Milijane Babić, Tajči Čekada, Ines Matijević Cakić, Vlaste Delimar, Nives Kavurić-Kurtović, Martine Križanić, Ivane Popović, Lene Šimić, Ane Uzelac, Vlaste Žanić i Xene L. Županić te umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta uz suradnju Darka Schneidera i Branke Prše. 

Što se tiče nadnaslovnoga određenja naravno da je koncept niza izložbi postavljen u kontekstu negacije dihotomije tijela i uma koji su postavljeni u holistički suodnos, odnosno kako je to npr. u knjizi Volatile Bodies: Towards a Corporeal Feminism (1994.) feministička teoretičarka Elizabeth Grosz upozorila na opasnosti dihotomija – u ovome slučaju uma i tijela, misli i protežnosti, razuma i strasti, psihologije i biologije te kako razmišljanje u dihotomijama stvara hijerarhiju i postavlja dva suprotna termina tako da privilegiranom terminu drugi negativan termin postaje pandemonij. Stoga je katalog izložbe Žena – trudnica – majka: zelene sfere i nekropolitike o trudničkoj tjelesnosti grafički strukturiran hermeneutičkim susretom slike i riječi, umjetničkim radovima i predavanjima, autointerpretacijama sâmih umjetnica i jednoga umjetnika, kako bi se poništili interpretativni pandemoniji.
Ukratko, spomenutim holizmom, što se tiče ove izložbe, brišemo dihotomije, dualizme svih vrsta označene trijadom rasizam, seksizam, specizam.''(Suzana Marjanić, iz uvodnog teksta kataloga)             
                                                 
Kustosica: Anita Zlomislić
Tekst u katalogu: Suzana Marjanić
Poziv umjetnicama/umjetniku: Suzana Marjanić i Anita Zlomislić
Likovni postav: Anita Zlomislić
Tehnički postav: Tomislav Kušević

Izložba se može pogledati do 13. listopada 2017., ponedjeljkom, utorkom, srijedom i petkom od 10 do 18 sati, četvrtkom i subotom od 10 do 13 sati.        

(D.H.F., 14.09.2017)