predstava

'Nema života na Marsu' prva ovosezonska premijera varaždinskog HNK


vrijeme: 16.09.2017.
mjesto: Varaždin, HNK, Augusta Cesarca 1

Nova sezona Hrvatskoga narodnog kazališta u Varaždinu počet će premijerom predstave 'Nema života na Marsu', po tekstu Une Vizek i u režiji Marine Pejnović na Sceni Zvonimir Rogoz koja ove sezone slavi 40. obljetnicu, najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

"Prva naša ovosezonska premijera dogodit će se na Sceni Zvonimir Rogoz koja ove sezone slavi 40. obljetnicu. Tu ćemo obljetnicu obilježiti posebnim programom na toj, prema mojem mišljenju, najljepšoj komornoj pozornici u Hrvatskoj. Počinjemo, dakle, na 'Rogozu' s praizvedbom hrvatske autorice, u režiji mlade hrvatske redateljice", rekao je umjetnički savjetnik varaždinskoga HNK Ozren Prohić.
 
Riječ je o komornoj ljubavnoj drami "Nema života na Marsu", tekstu koji je nagrađen trećom Nagradom za dramsko djelo Marin Držić za 2015. godinu.
 
"Drama govori o kolegama u jednom malom birokratskom uredu, koji nakon deset godina zajedničke dosadne svakodnevice počinju imati osjećaje jedno za drugo. Unutarnji život likova odmiče se od svakodnevnog te oni razvijaju paralelni potencijalni erotski nabijeni unutrašnji život koji igraju dvije zasebne osobe, njihove deset godina mlađe varijante", rekla je redateljica Marina Pejnović. 
 
U predstavi glume Robert Plemić, Barbara Rocco, Jan Kerekeš i Katarina Strahinić, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Žarka Krpan, a skladatelj Vid Novak Kralj.
 
U novoj će sezoni varaždinska kazališna publika na Velikoj sceni imati priliku vidjeti "Palikuće" Maxa Frischa u režiji Ivice Kunčević. Tu je i Shakespeareovo "Kroćenje goropadi" u režiji Krešimira Dolenčića koji prvi put radi predstavu u HNK u Varaždinu te Sofoklov "Filoktet" u režiji Ozrena Prohića.
 
Osim predstave "Nema života na Marsu", na Sceni Zvonimir Rogoz bit će premijerno izvedeno "Zmijsko klupko" suvremenog češkog redatelja, scenarista i glazbenika Michala Langa u režiji Ksenije Krčar. Treća premijera izvedba bit će predstava "Dežgracija" u režiji Julie Klier po tekstu Siniše Brajčića.
 
Na Glazbenoj sceni ove će sezone biti izveden američki mjuzikl suvremenog autora Jasona Roberta Browna "Last Five Years". Riječ je o projektu kojim HNK u Varaždinu proširuje svoje djelovanje i na glazbeni teatar, a na Dječjoj će sceni biti izvedene dvije predstave – "Nezapsoleni Djed Mraz" i "Jaje". (Hina)

(R.P.B., 14.09.2017)