nagrada

Nove nagrade za 'Noćnu pticu', 'Manivalda' i 'Ježevu kuću'


vrijeme: 09.09.2017.
mjesto: Srbija; Čačak

Na 11. Međunarodnom festivalu ANIMANIMA, koji je prošli tjedan održan u srpskom Čačku, 'Noćna ptica' Špele Čadež osvojila je Grand prix,  'Manivaldu' Chintis Lundgren dodijeljeno je posebno priznanje, dok je 'Ježevoj kući' Eve Cvijanović pripala nagrada publike.

Pobjednički film 11. ANIMANIME Noćna ptica Špele Čadež, slovensko-hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatski koproducent je Bonobostudio), nagrađen je za 'izuzetan umjetnički napor i originalnost u dokumentiranju jedne prilično obrađene teme, za snažne i poetične slike koje ostaju u pamćenju dugo poslije gledanja filma', stoji u obrazloženju ocjenjivačkog žirija.
 
Svaki član žirija Glavnog programa dodijelio je i po jedno specijalno priznanje pa je tako predsjednica Carolina López Caballero (Španjolska) nagradila film Manivald Chintis Lundgren, estonsko-kanadsko-hrvatsku manjinsku koprodukciju (hrvatski koproducent je Jadranska animacija), dok se Tal Gadon (Izrael) odlučio za film Negativni prostor Maxa Portera i Ru Kuwahate, a Vasilis Kroustalis (Grčka) za film Lutke ne plaču Frédéricka Tremblaya.
 
Najviše glasova gledatelja dobila je manjinska kanadsko-hrvatska koprodukcija Ježeva kuća Eve Cvijanović (hrvatski koproducent je Bonobostudio).
 
Na ovogodišnjem 11. izdanju ANIMANIME u glavnom natjecateljskom programu prikazano je 46 filmova iz 24 zemalja, a uz filmove za djecu u utrci za nagrade ponudio je i revijalne programe posvećene španjolskoj animaciji i grčkim animiniranim filmovima te retrospektivu Dmitrija Voloshina koji je održao i masterclass te radionicu animacije.
 
Festival organizira Dom kulture Čačak pod pokroviteljstvom Grada Čačka i Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije. Više informacija možete pronaći na službenim stranicama ANIMANIME.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 12.09.2017)