festival

Nagrade 25. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova u Požegi


vrijeme: 12.09.2017.
mjesto: Požega

Stručni žiri proglasio je film 'Out of sight' španjolskog redatelja Pola Mallafréa, apsolutnim pobjednikom i dobitnikom glavne nagrade Grand Prix.

Zlatna plaketa otišla je u Gruziju filmu A little beetle i redateljici Elene Sebiskveradze, a srebrna plaketa pripala je filmu Fuga bosansko–heregovačkog redatelja Zorana Ćatića koji je ujedno i dobitnik nagrade publike. Brončanom plaketom nagrađen je brazilski film One day at the time redatelja Bruna Mancinellea. Posebna nagrada UNICA, koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i novog načina filmskog izražavanja, pripala je filmu Lee on 21st century redatelja Sajedura Rahmana.
 
O najboljima je odlučivao međunarodni ocjenjivački sud u sastavu: Stanimir Trifonov – redatelj iz Bugarske, Nedžad Begović – filmski i kazališni redatelj iz Bosne i Hercegovine, Čejen Černić – redateljica iz Hrvatske, Tomislav Šakić – filmolog i Zvonimir Karakatić.
 
Hrvatski festival jednominutnih filmova najstarija je međunarodna filmska manifestacija utemeljena u neovisnoj Republici Hrvatskoj. Održava se od 1993. godine, a u svoja 25 izdanja okupio je mnoge poznate domaće, ali i strane filmske redatelje i scenariste poput Petra Krelje, Zorana Tadića, Krste Papića, Vedrana Šamanovića, Kristijana Milića, Rajka Grlića, Branka Ištvančića, Tanje Golić, Ognjena Sviličića, Nebojše Slijepčevića, Zvonimira Rumboldta, Nedžada Begovića, Ahmeda Imamovića, Diega Zucchia, Ignacia F. Rodóa te brojne teoretičare filma i stručnjake kao što su Ante Peterlić i Krešimir Mikić – jedini Hrvat koji dodjeljuje prestižnu nagradu 'Oscar'. Festival svake godine posjeti više od 100 filmaša iz svih krajeva svijeta, mahom redatelja i drugih filmskih djelatnika, dok festivalski program na godišnjoj razini pogleda više od 30 000 domaćih i stranih gledatelja.
 
Na ovogodišnji jubilarni festivala filmske minute, koji se od svojih početaka održava u organizaciji Udruge GFR Film-Video Požega, bilo je prijavljeno 449 filmova iz 49 zemalja – i to 28 filmova iz Europe, 11 filmova iz Azije, 5 filmova iz Afrike, 1 film iz SAD-a i 4 filma iz Južne Amerike.
 
Festival je održan uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Požeško-slavonske županije i Grada Požege.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 12.09.2017)